Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pobacaji


Autor Poruka

Nanina

27.07.2002. 23:45

Postovana!
Imam 30 god. i imala sam tri spontana pobacaja, dva pobacaja prije tri godine u razmaku od 2 mjeseca, te lani. Nakon ta dva prva pobacaja mi je ustanovljena klamidija, te smo suprug i ja popili sumamed. Napravili smo i kariogram, čiji je nalaz uredan. Lani sam na proljeće ponovila pretrage na klamidiju te je nalaz bio negativan. Napravila sam i reuma testove (AST, Latex RF i Latex CRP su u granicama normalnih vrijednosti, a Waaler-Rose je neg - ja osobno nemam pojma što to znači, ali to sam napravila jer mi je jednom ruka, a drugi put noga natekla bez nekog očitog uzroka) i testove hormona u trećem danu ciklusa (FSH je bio 0,43 IJ/L; LH, PRL, estradiol, testosteron, TSH i T4 su O.K.). Nakon toga sam opet ostala u drugom stanju, pila sam po preporuci svog liječnika Aspirin 100 1xdnevno + dabraston 4x1 tabletu dnevno. No u 10/11 tjednu nije više bilo srčane akcije.
Uglavnom, nakon toga, opet je ustanovljena klamidija, suprug i ja smo popili prvo Vibramicin 2x100 mg/ 10 dana, potom Sumamed 500 te Betadin vaginalete i Canasten mast. Nalaz je bio negativan.
Sad sam bila kod drugog doktora ("drugo mišljenje"blunk koji mi je preporučio da i suprug ide dermatovenerologu jer mi je pronašao bradavice (kondilome). On mi za sada niti ne preporuča novu trudnoću, smatra da klamidija nije isključivi uzročnik svega toga nego i moje psihološko stanje. I suprug i ja smo dobili Virolex tablete i Interferonsku mast.
Napominjem da smo suprug i ja već 10 godina zajedno.
Što mi Vi savjetujete?
Hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.07.2002. 08:57

Poštovana.
U slučaju opetovanih spontanih pobačaja treba isključiti:
1. uterine anomalije kao uzrok neplodnosti (učiniti trodimenzionalnu transvaginalnu ultrazvučnu pretragu ili dijagnostičku histeroksopiju; naime jedan spontani pobačaj se je dogodio nakon liječenja upalnih promjena)
2. isključiti upalni faktor (učiniti cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe u Vas i učiniti mikrobiološke pretrage urina i ejakulata u Vašeg supruga, te napraviti tipizaciju humanog papiloma virusa zbog pojavnosti kondiloma na vanjskom spolovilu)). Također se preporuča učiniti spermiogram supruga u specijaliziranom laboratoriju kako bi se odredio udjel malformiranih spermija u ejakulatu (teratozoospermija)
3. isključiti genetsku komponentu (učiniti kariogram oba supružnika - Vas i Vašeg supruga)
4. isključiti hormonsku komponentu (odrediti razinu progesterona u drugoj fazi ciklusa)
O mjestima gdje ćete brzo i efikasno učiniti preporučene pretrage možete se informirati kod nadležnog liječnika. Puno sreće.