Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


!!!


Autor Poruka

maja

07.02.2002. 09:51

Dosad sam imala više-manje uredan menstrualni ciklus-najkasnije bi dobila 25-26 dan od zadnje men. Sad mi je od zadnje menstruacije prošlo 30 dana. Imam HPV virus (i iako znam da je malo rano), postoji li mogućnost da sam trudna? Iako postoji, kakve su opasnosti? Znam sve o HPV-u i o rizicima, te vas molim da mi samo jednostavno odgovorite na ovo moje pitanje. Unaprijed zahvaljujem!!!

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.02.2002. 21:48

Poštovana,
Svako kašnjenje mensruacije u generativnoj dobi žene može biti uzrokovano trudnoćom.Srećom, postoje egzaktni testovi kojima ćete to stanje potvrditi (test na trudnoću, beta hCG, ultrazvuk), a ne samo nagađati i živjeti u permanentnom stresu. Što se tiče ev. rizika HPV u trudnoći HPV u i izvan trudnoće pravi jednake smetnje, a to je odstupanje u Papa nalazu i izaziva upalne promjene koje mogu biti pogoršane drugim stanjem koje bitno mijenja imunološki status žene i čini je podložnijom virusnim infekcijama . Stoga je nerijetka situacija da se HPV infekcije razbuktaju tijekom trudnoće, te se u ovakvim situacijama savjetuje redoviti nadzor Papa testova, liječenje upalnih promjena i stalno praćenje. Ukoliko se sada ne potvrdi trudnoća savjetovala bih da učinite potpuniju obradu uključujući kolposkopiju i biospiju kako biste se informirali o konkretnoj situaciji i riziku tijekom trudnoće u Vašem konkretnom slučaju.