Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


?


Autor Poruka

Vlatka

28.06.2002. 10:08

Stovani,

o ranije sam Vam se obracala s problemom koji sam imala te Vas molila za savjet.
Naime, imala sam problem naticanja ocnih kapaka, koji bi se potpuno zatvorili i ja nista ne bih mogla vidjeti!
Kako je taj problem naticanja poceo otprilike u vrijeme kad sam ja pocela uzimati Cilest tablete na preporuku lijecnika-ginekologa, posumljala sam da bi to moglo biti razlog, te uz savjet lijecnika kojemu sam se obratila za pomoc zbog problema s ocima, iskljucio je Cilest kao uzrok tome problemu.
No, ja sma prije toga trebala prestati uzimati Cilest, i kako mi kapci i dalje naticu, zakljucak je da Cilest sigurno nije uzrok tome, kao sto se upocetku sumnjalo!
Cilest sam inace uzimala 4 mjeseca, a nakon toga sam prekinula uzimanje, upravo zbog toga da se vidi da li ce se situacija s ocima popraviti.
Sada su prosla 3 mjeseca kako ne uzimam Cilest i kapci mi jos uvijek naticu. No, sada imam i drugi problem, a to je neredovita menstruacija, sto znaci da otprilike svakih 15 dana dobijem menstruaciju i traje 6 dana. Razgovarala sam s ginekologom i buduci da bolovi za vrijeme menstruacije nisu nista jaci no sto sam ih imala i prije, a ni boja krvi nija nista drugacija no inace, kaze da je to normalna situacija nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta.

Ipak, molila bih i Vas da mi kazete da li je to zaista normalno tako, da svakih 15 dana dobijem menstruaciju ili nije?
Iako sam zapravo prvu menstruaciju nakon prestanka uzimanja tableta dobila nakon 13 dana, sljedecu nakon 15 dana, a sada sam dobila nakon 17 dana.
Da li se to ciklus tim nacinom vraca na staro, ili ipak postoji razlog da vecu zabrinutost??
Osim toga bih Vas molila da mi kazete da li moram sada napraviti neke dodatne pretrage prije pocetka uzimanja Cilest tableta ili ih mogu norlano poceti uzimati od prvog dana sljedece menstruacije?
Naime, tablete Cilest su mi jako dobro odgovarale i nisam imala nikakvih nuspojava, osim te sumnje da izazivaju alergijsku reakciju na ocnim kapcima!
Inace, nisam nikada prije uzimala nikakve druge tablete kao zastitu od nezeljene trudnoce te su Cilest tablete bile prve koje sam pocela uzimati nakon savjetovanja s ginekologom, a prije nego sto sam odlucila stupiti u intimne odnose s mojim partnerom.
Inace imam 24 godine i stalnog partnera, a otkako ja ne uzimam Cilest tablete, kao zastitu koristimo samo prezervativ, iako smo u vrijeme dok sam ja uzimala Cilest tablete, takodjer koristili prezervativ, jer mso zeljeli biti sigurni da imamo sigurnu zasititu.
Buduci da prezervativ nije potpuno siguran, a ukoliko mi ne savjetujete ponovno uzimanje Cilest tableta, molila bih da mi savjetujete jos neku dodatnu zastitu s oje strane sto bih mogla koristiti?
Znam da se spirala moze koristiti i ugraditi tek nakon poroda.
Znam i za dijafragmu, ali iskreno imam neku averziju od tih postupaka "ugradnje" i stavljanja bilo kakvih "stvari" unutar sebe.
Taj, mozda lagani oblik straha, uzorkovao je djelomicno i to sto sam relativno kasno stupila u spolne odnose sa mojim sadasnjim stalnim partnerom. Stoga bih vas molila da mi preporucite neki oblik kontracepcije za mene sto bismo partner i ja mogli jos dodatno koristiti uz prezervativ (kreme?) te nacin primjene istoga i da li je potrebno obaviti jos kakve dodatne pretrage?

Unaprijed se zahvaljujem na strpljenju pri citanju mojeg pitanja i Vasem odgovoru i pomoci!!

Srdacan pozdrav!!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.06.2002. 23:31

Poštovana,
Dok ste u fazi obrade radi problema vezanog uz naticanje očnih kapaka savejtovala bih da privremeno ne koristite oralnu kontracepciju. U svakom slučaju smatram da zbog ovog problema morate učiniti cjelovitu obradu kod interniste, nefrologa, dermatologa i / ili imunologa.
Što se tiče zaštite od neželjene trudnoće, u Vašem bih slučaju kao privremeno rješenje sugerirala primjenu dijafragme koja se primjenjuje uz zaštitnu kremu. Zbog toga Vam savjetujem da se obratite u specijalizirani centar za planiranje obitelji kako bi Vam se iz prve ruke dali savjeti za preostale vidove kontracepcije: dijafragma (mora se odrediti veličina i učiniti potrebne pretrage. Puno sreće.