Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Objašnjenje phd nalaza


Autor Poruka

hvkvanja

01.08.2019. 10:00


16.07.2019. 09:45

Poštovani,
nakon spontanog pobačaja u 18.tjednu (pobačaj/porod je krenuo spontano te je dovršen kiretažom zbog zaostale posteljice) dobila sam sljedeći phd nalaz.

Hematoma marginale placentae
Meningocoela cervicalis fetus
Immaturitas organorum universalis fetus

Opis: Posteljica veličine 10x7x1,5cm s rubnom pupkovinom duljine 22cm. U parenhimu rubno nalazi se krvni podljev, promjera 6cm. Tkivo posteljice građeno od krupnih, zdepastih, nezrelih korijalnih resica obloženih spljoštenim trofoblastima. Plodovi ovoji i pupkovina su urednog izgleda. Posebno je primljen muški plod, duljine 19cm, s pupkovinom duljine 6cm. Koža je blijedosiva, meka, ekstremiteti simetrični. Na vratu se nalazi meka, potkožna cistična tvorba, promjera 6cm, ispunjena bistrom tekućinom. Unutrašnjim pregledom utvrđuje se prisustvo svih organa, izrazito nezrele građe.

Zanima me je li razlog spontanog pobačaja samo ta cistična tvorba? i o čemu bi se moglo raditi? Je li potrebna daljnja obrada te kada možemo planirati sljedeću trudnoću?

Zahvaljujem.

Ivo Balenović, dr. med.

01.08.2019. 14:20

Poštovana, cistična tvorba na vratu najčešće je povezana s kromosomopatijama. Dakle, najvjerojatniji uzrok spontanog pobačaja je kromosomski poremećaj. To se najčešće dešava slučajno prilikom diobe stanica u ranoj fazi trudnoće. Savjetujem da se uradi kariotipizacija ploda (analiza kromosoma).