Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


odstranjenje maternice


Autor Poruka

Sonja

07.02.2002. 20:20

Postovana gospodjo doktorice,
kao i mnoge citateljice ovoga Foruma unaprijed zahvaljujem na Vasem odgovoru. Imam 42. godine, dvoje djece i odnedavno odredjene poteskoce. Tijekom posljednje dvije menstruacije imala sam prilicno jake bolove i krvarenje (kao i uvijek prilicno obilno - radi toga sam cijeli zivot slabokrvna) s ugruscima (obilnijim tijekom posljednjih 6-8 mjeseci). Nakon 2 pregleda s ultrazvukom i doplerom imam slijedecu dijagnozu zbog koje mi se savjetuje hospitalizacija uz najavu da postoji velika vjerojatnost odstranjenja maternice: u kavumu Myoma submucosum uteri (40 x 36 mm) i uz njega hiperehogeni, cisticno promijenjeni odjek velicine 30 x 16 mm (polip?) Polipus endometrii i.o. U Douglasu nema slobodne tekucine. Papa test 2. Jasno mi je da će se odluka o načinu lijecenja donijeti tek u bolnici, vjetrojatno nakon dodatnih pretraga, ali ipak imam nekoliko pitanja:
1. Ako i dodje do odstranjenja maretnice kako to organizam kasnije podnosi (u nalazu stoji da su oba jajnika primjerene velicine i ehostrukture te se njih vjerojatno ne bi diralo). Prvenstveno mislim na cinjenicu da jajnici i dalje imaju svoju funkciju, ali njihova funkcija ne rezultira radovitom menstruacijom. Kako organizam na to reagira?
2. Cula sam da se u Sloveniji takav zahvat radi vaginalno. Kako je kod nas? Sto mogu ocekivati? Je li rez pri takvim operacijama okomit ili moze biti u bikini zoni?
3. Koliko traje boravak u bolnici i kasniji oporavak?
4. Ima li opasnosti od inkontinencije nakon takvog zahvata?
5. Ima li jos nesto sto nisam pitala, a zeljeli biste mi poruciti?
Unaprijed zahvaljujem na Vasim odgovorima i lijepo Vas pozdravljam!

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 23:49

Poštovana,
Redom odgovaram na postavljena pitanja:
1. Odstranjenje maternice uz prezervaciju jajnika omogućava primjerenu funkciju jajnika sve do očekivanog razdoblja menopauze. Po nastanku subjektivnih tegoba koje govore u prilog menopauze može se razmisliti o potrebi i nužnosti uvođenja hormonske nadomjesne terapije.
2. I u Hrvatskoj se praktički u svim ustanova radi vaginalna histerektomija. I to ne samo vaginalna, već se ovaj zahvat u većini univerzitetskih centara može učiniti i laparoskopski, a s obzirom da spominjete submukozni miom učinite konzultacijski pregled color dopler i trodimenzionalnim ultrazvukom kako bi se procijenila mogućnost histeroskopskog zahvata.
3. Oporavak i vrijeme hospitalizacije ovisi o veličini zahvata i tipu operacije. U slučaju laparotomije hospitalizacija traje 7 do 8 dana, a u slučaju endoskopske operacije 2 dana. Pošteda od posla je u prosjeku 4 tjedna, a kod endoskopije svega 7 do 10 dana.
5. Inkontinecija nije posljedica ovog zahvata već je ona posljedica slabljenja mišićja dna male zdjelice, te ukoliko imate kakve subjetkivne smjetnje u tom smislu savjetujem dopunsku uroginekološku obradu s obzirom da se tijekom zahvata može učiniti i sanacija promjena vezanih uz uroginekološke smetnje i tzv. stres inkontinenciju.
Puno sreće.