Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zakasnjela menstruacija


Autor Poruka

Claudia

07.02.2002. 20:05

Postovana
Kako pregled kod ginekologa imam tek za 2 tjedna nemogu vise izdrzati od nervoze.Naime kasni mi menstruacija vec 6-7 dana.Test na trudnocu mi je negativan.Nemam i nikad nisam imala nikakvih problema sa menst.Na zadnjem pregledu mi je prije pola godine bilo sve u redu-i papa test.Imala sam jedino malu upalicu uzrokovanu antibioticima.Inace nikad nisam imala nikakve smetnje ni probleme i menstruacije su mi uvijek bile redovite 27-29 dana.Imam osjetljive prsi i cudan osjecaj ustvari kao da cu dobiti menstruaciju a onda opet nista-sve u redu bez ikakvih osjecaja.Znam da je to vec polako psihicki jer sam stvarno zabrinuta.Imam 27 godina i neznam jesam li vise nervozna ili uplasena.Molim vam recite mi sta bi moglo biti i sta da radim-ustvari znam sta moram napraviti ali Vas molim za Vase misljenje.

Unaprijed zahvaljujem

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.02.2002. 21:37

Poštovana,
Kako biste smanjili zbunjenost i nervozu bilo bi najbolje učiniti test na trudnoću iz urina ili otići u obližnji laboratorij i učiniti beta hCG kako biste isključili ili potvrdili trudnoću. U Vašim godinama izostanak mjestruacije može biti uvjetovan trudnoćom ili funkcionalnom cistom (koju možete potvrditi ili isključiti ultrazvučnim pregledom).

Claudia

07.02.2002. 23:37

Postovana gospodo Kupesic

Jako sam Vam zahvalna za Vas odgovor i istovremeno Vam zelim zahvaliti za ovu krasnu podrsku zenama s Vase strane.Nekada je podrska kao Vasa veoma bitna u zivotu i drago mi je da se netko brine kao Vi.Htjela sam Vas jos jedino zamoliti da mi kazete sta su funkcionalne ciste (tocnije) i koliko su opasne.

Jos jednom od srca HVALA

Doc. dr. sc. S. Kupešić

11.02.2002. 12:30

Poštovana,
Kao prvo, zahvaljujem na riječima podrške. Funkcionalne ciste su cistične lezije koje nastaju zbog izostanka rupture (prsnuća) folikula te se shodno tome nazivaju folikularne ciste. One se prepoznaju kao vodene, jednostavne ciste različite veličine (ponekad i do 7 - 8 cm), glatke stijenke. Druga vrsta funkcionalnih cista su ciste žutog tijela koje nastaju zbog navale krvi u šupljinu folikula nakon ovulacije što rezultira stvaranjem ciste koja ima gusći sadržaj koji izgledom podsjeća na koprenu. Ove ciste također mogu imati različite veličine, a izgled zbog svoje bizarnosti katkada može zbuniti i iskusnog ginekologa i ultrasoničara. Smetnje koje pacijentice navode su izostanak, neredovitost menstruaicje, osjećaj nadutosti, pa sve do bolnosti u predjelu donjeg dijela trbuha. Najvećim se dijelom funkcionalne ciste samoizlječe (nastupom hormonskih promjena koje uslijede s menstraucijskim krvarenjem desi se njihova regresija), a u slučaju da one perzistiraju savjetuje se primjena hormonske terapije (progestagena ili oralnih kontraceptiva). Važno je redovito, u tromjesečnim intervalima ponavljati ultrazvučne preglede kako bi se redovito pratilo stanje i efikasnost liječenja.