Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ograničene rezerve u jajnicima???


Autor Poruka

Daniela32

04.07.2001. 19:41

Štovana Dr Kupešić!

Strašno cijenim Vaš trud na ovom forumu, i nadam se odgovoru na 2 meni vrlo važna pitanja:

1. OGRANIČENE REZERVE U JAJNICIMA
Imala sam 3 pokušaja IVF/ICSI i to:
I POKUŠAJ: Supresija Decapeptylom od 1. dana ciklusa, od 3. do 6. dana stimulacija sa 3 amp Pergonal 75, od 6. do 9. dana 4 ampule. Rezultat: 4 jajne stanice, od kojih se IVF metodom oplodi jedna, i sutradan spašavajućim ICSI-jem još jedna.

II POKUŠAJ: U prirodnom ciklusu se prati rast folikula. Rezultat: 2 jajne stanice, obje se oplode ICSI metodom.

III POKUŠAJ: Supresija Decapeptylom od 2. dana ciklusa, od 3. do 7. dana stimulacija sa 3 amp Gonal-F + 2 amp Pergonal 75. Rezultat: 2 folikula, 1 jajna stanica, koja se oplodi ICSI metodom.

Imam 32,9 godina, FSH na 3. dan ciklusa 7,5. Svi hormoni uredni. Suprugov nalaz se popravio, te je sada dg Normospermija.

Imajući ovo gore u vidu, moj liječnik je dijagnosticirao «ograničene rezerve u jajnicima» navodeći da je ovakvo stanje nastalo «jer su jajnici iscrpljeni endometriozom». Iskreno, meni je to sumnjivo, jer je samo lijevi jajnik operiran (endometrioma 5 cm), na desnom jajniku nikad nije bilo endometrioze. Čudna mi je moja nagla reakcija u III pokušaju, samo 5 dana stimulacije – i štoperica. Da li je ova dijagnoza konačna, ili imam pravo sumnjati da stimulacija u mene nema smisla?

2. PITANJE (Toxoplasmoza)
Obzirom da imam mačka za kućnog ljubimca, a nikad nisam napravila testove na Toxoplasmozu, zanima me ima li mjesta zabrinutosti? Da li bih primijetila ako sam zaražena? Kako uopće izgleda taj test ( da li je to krvna pretraga, ili bris ili biopsija)? Napominjem da tijekom postupka IVF suprug mijenja pijesak.


P.S. Imala sam 2 vanmaterične trudnoće u prošlosti koje su se razriješile: jedna prirodno a druga Methotrexatom (dakle prirodno zanošenje je moguće).

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.07.2001. 15:18

Poštovana gospođo Daniela,
Vaši hormonski nalazi su doista u granicama normale, te analizirajući endokrinološke parametre /FSH,LH iE2 u ranoj proliferacijskoj fazi/ Vaši jajnici imaju urednu funkciju, a ovarijska se "rezerva" smatra primjerenom. Ipak podatak da ste imali 2 izvanmatrnična začeća, te da ste operirali enodmetriozu navodi nas na zaključak da uzrok smanjenoj produkciji folikula i jajnih stanica u Vašoj dobi mogu biti priraslice, kompromitiran protok i destruktivne promjene uvjetovane endometriozom i op. zahvatom. U novije se vrijeme osim hormonskih pretraga rade i funkcionalna ispitivanja jajnika i određivanje njihova volumena radi procjene njihove rezerve, te ukoliko želite učiniti takvu procjenu molim Vas nazovite na tel 013712109 i naručite se za pregled trodimenzionalnim color doplerom (Klinika za ginekologiju, Odjel za neplodnost Opće bolnice Sveti Duh), ambulanta doc Kupešić.
Što se tiče toksoplazmoze : za pretrage koje isključuju ili potvrđuju infekciju ovim parazitom bilo bi uputno učiniti pregled i obradu (serološke pretrage) za koje se valja naručiti na Infektološkoj klinici (Rockefellerova). O utjecaju ovog mikroorganizma smo već podosta pisali na našoj stranici i izvjestili o mogućem štetnom utjecaju na trudnoću, kao i načinu prijenosa koji nije isključivo putem izmeta.
Puno sreće u daljnjem liječenju neplodnosti.