Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Oskudna mjesecnica neko vrijeme


Autor Poruka

Lula89

15.10.2019. 13:20

Postovani, izuzetno cijenim Vase misljenje, te Vam s’ toga i pisem. U pocetku bih rekla da sam veliki panicar i hipohondar. Moje mjesecnice su posljednjih ciklus-dva osudne (prije bi mi bio pun ulozak, sada otprilike vidim crvenilo tokom uriniranja). Imala sam kuretaze dvije, bez komplikacija ikakvih, pregledi uredni (napomena: kiretaza nije utjecala na ovo, jer je bila prije godinu, a ova oskzdnost je posljednjih mjesec-dva). Redovito idem na preglede, sve je uredu. Na pregledu sam bila prije 10 dana, ljecnik mi je rekao da je nalaz potpuno uredu, kao i rezultati papa testa. Napunila sam jucer 30 godina, redovito vjezbam i ponovo pocinjem sa partnerom da radim na bebici. Pitala sam ljecnika vezano za navedeno, kaze da se opustim, da se ovo zna desiti, ali ne utjece na zacece i sl. No, ipak bih da cujem i Vase cjenjeno misljenje - cemu oskudnija mjesecnica, da li je za zabrinuti se i da li je moguce da je to nesto lose za zacece 29-30 godina? Preplasena i unaprijed zahvalna. PS prolazim kroz stresan period, ostala sam bez posla i sl

Ivo Balenović, dr. med.

15.10.2019. 23:20

Poštovana, obilnost mjesečnice ovisi o debljini sluznice maternice koja se svakim ciklusom odbacuje tijekom menstruacije. Debljina ovisi o djelovanju hormona na sluznicu. To ne bi trebalo utjecati na trudnoću. Budući da je uzv nalaz uredan, a menstruacija dolazi na vrijeme, sluznica sigurno nije oštećena prilikom ranijih kiretaža. U slučaju trudnoće aktiviraju se mnogi mehanizmi koji štite plod.

Lula89

15.10.2019. 23:20

PS jucer i danas je kap neka rozkasta (s tim da sam samo jutros prilikom jutarnjeg uriniranja urinirala krv). Cijeli dan prazan i cist ulozak...jako zabrinuta.

Lula89

16.10.2019. 00:45

Oprostite na smetnji, prosto sam u panici. UZV je pokazao, kako ljecnik kaze, da je ovulacija prosla (po debljini endom), sto bi reklo da se ne radi o anovulacijskom ciklusu. Takodjer je primjetio da jedan folikul nije ovulirao, ali da se to desava. Inace imam sliku policist.jajnika, sto nije bio problem pri zacecu, pa sam jedno vrijeme uzimala Disne 35. Odmah nakon prestanka sam i zatrudnila. Evo 2-3 god kasnije imam (kako retrospektivno analiziram) posljednjih mjeseci sve oskudniju mjesecnicu, da bi ova bila u trajunju od 2 dana, sa samo rozim i smedjkastim iscjedkom (samo ujutru krv prilikom uriniranja). Ciklusi su dakle redovni i dan, samo sto su sve oskudniji. Takodjer primjetila sam uzasno lice u pms predio brade i vrata, akne, gdje mi je dermatolog rekao da moze niti nesto Hormonski. kako je pregled pokazao sve ok (osim tog nekog folikula koji nije ovulirao) a i papa uredan, a mjesecnice sve oskudnije, sta mi redlazete sada? MOLIM VAS OPROSTITE NA OPSIRNOSI I MNOGO HVALA. Da li pustiti jos koji ciklus, uraditi hormonski status, krenuti sa kontracepcijom...? MNOGO VAM HVALA.

Ivo Balenović, dr. med.

16.10.2019. 11:40

Poštovana, preporučam da nakon menstruacije (između 2. i 5. dana ciklusa) uradite analizu spolnih hormona, a 21. dana ciklusa odredite vrijednosti progesterona (čime se dokazuje ovulacija). Prema obilnost menstruacije ne možemo zaključiti radi li se o ovulacijskom ili anovulacijskom ciklusu. Kada se dokaže ovulacija, savjetujem da radite na trudnoći u vrijeme oko plodnih dana. Ukoliko bi vrijednosti progesterona bile niske, ovulacija se može medikamentozno stimulirati.