Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Oticanje u trudnoći


Autor Poruka

Mely123

22.05.2020. 22:50

Poštovanje,

u 35 tj + 5 dana sama trudnoće.
Unazad ccc 2 tjedna sam primjetila da mi noge lagano oticu.Mada u zadnje vrijeme primjećujem da mi desno stopalo/noga otekne znatno više nego lijeva noga.Također osjećam da mi desna ruka trne i ujutro kad se probudim imam dojam da ju otežano mogu stisnuti.Pošto mi beba leži okrenuta leđima na desnoj strani u trbuhu,dobila sam savjet da je bolje da ležim na desnom boku,a ne na lijevom,jer je tako bebi udobnije.Nekako od tada imam osjećaj da su mi se pojavili gore navedeni simptomi..Neznam dali možda zbog učestalog ležanja na desnoj strani pritišćem neku žilu ili nešto pa radi toga sve to??!! Dali bih se trebali javiti svome ginekologu ranije radi toga,inače termin imam tek za tjedan dana?

Hvala na odg unaprijed
Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

23.05.2020. 10:45

Poštovana, u trudnoći se povećava volumen tekućine za 50%, a maternica pritišće velike krvne žile, stoga je uobičajena pojava oticanje. Važno je da je krvni tlak u granicama normale. Trnci u ruci su vjerojatno posljedica ležanja na desnom boku. No, ukoliko bi se to pojačavalo ili bi osjetili još kakve simptome, javite se liječniku. I slobodno mijenjajte položaj.