Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ovarijska endometrioza


Autor Poruka

Mirela

23.09.2001. 20:24

Postovana dr. Kupesic,

Imam policisticne jajnike, a prije dvije godine otkrivena mi je endometriotska cista u lijevom jajniku. Dimenzije jajnika bile su 45×35mm, s cistom promjera 3cm, RI 0,58.
Napravljena je laparoscopia, ignipunctio ovariibil., biopsio ovarii. PHD: materijal je komadic jajnika gdje se vidi nekoliko primarnih jajnih stanica i jedan dio koji odgovara folikularnoj cisti; komadic drugog jajnika ima prisutne primarne jajne stanice i urednu stromu.
Endometriotska cista ostala je i dalje u lijevom jajniku, propustom lijecnika operatera. Moj mi je lijecnik stoga prepisao Cilest kako cista dalje ne bi rasla.
Color Dopplerom visekratno je utvrdjen isti nalaz - cista je iste velicine cijelo ovo vrijeme, RI 0,80, kasnije RI 0,75, zadnji Ca-125 bio je 4,60 kIJ/L.
Vec dvije godine svakodnevno trpim bolove koji su se u zadnjih desetak dana osjetno pojacali i promijenili lokaciju (prije sam osjecala bolove nize, u preponi, a sada vise i prema sredini trbuha) pa sam se kontrolirala kod mog lijecnika koji je pregledom i transvaginalnim UZV ustanovio da je cista sada upola manja. Izgleda da je dio sadrzaja ciste istekao u trbusnu supljinu. Narucena sam na kontrolu kroz nekoliko dana.
Zanima me kakve su posljedice puknuca i razlijevanja ove ciste, tj. kolika je opasnost da se endometrij iz ciste prihvati u trbusnoj supljini i da tamo nastanu nove ciste.
Kako vise ne zelim svakodnevno zivjeti s bolovima i bojim se mogucih komplikacija, molim Vase misljenje i konkretnu preporuku za daljnje lijecenje. Da li je potrebna operacija, koliko je ovo momentalno stanje opasno i je li potrebna hitna intervencija?

Zahvaljujem na odgovoru i pomoci!

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 20:57

Poštovana gospođo Mirela,
Endometrioza je napredujuća hormonski ovisna bolest, označena brojnim recidivima (ponavljanjem), neugodnim simptomima i bolovima jakog intenziteta koji bitno narušavaju kvalitetu života. Svako prsnuće ovarijske endometriotične ciste dovodi do izljevanja endometriotičnog sadržaja u trbušnu šupljinu što može rezultirati stvaranjem novih žarišta endometrioze (tzv. metastasko širenje endometrioze). U Vašem slučaju preporučila bih da učinite laparoskopski zahvat kako bi se procijenio stupanje endometrioze, odstranile cistične promjene i učinilo odstranjenje priraslica (adhezioliza). Sve ovom trebalo bi bitno smanjiti Vaše subjektivne tegobe, a zahvat je dosta složen i trebao bi se učiniti u visoko specijaliziranoj ustanovi. Puno sreće u liječenju endometrioze i velika isprika zbog zakašnjelog odgovora do kojeg je došlo zbog mojeg službenog odsustva.