Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ovulacija?


Autor Poruka

Ksenija

27.11.2001. 21:20

Imam 29 godina i uredne, u prosjeku, 28-dnevne cikluse. Zadnjih skoro godinu dana, uz druge subjektivne osjecaje, promatram i sluz tijekom ciklusa i prema njoj pokusavam pretpostaviti ovulaciju. Gotovo redovito sluz primjecujem odmah nakon zavrsetka krvarenja, dakle od 7. dana ciklusa. Ona se postepeno mijenja i vec je 9. dan ciklusa prozirna, rastezljiva i slicna bjelanjku sirovog jajeta. To traje dan ili dva (samo ponekad nastupi spotting). Vec 12. dan ciklusa sluz postaje gusca i nerastezljiva, cak grudvicasta, da bi nakon toga nestala.

Dakle, istjecanje sluzi kod mene gotovo redovito zavrsava 10., 11. ili najduze 12. dan ciklusa. Da li bi prema tome mogla pretpostaviti da se ovulacija dogadja upravo tada? Znam da promatranje sluzi nije dostatno kao potvrda ovulacije, no zanima me da li je moguce da ovulacija u 28-dnevnom ciklusu bude npr. 10. dan ciklusa? O cemu uopce ovisi izlucivanje sluzi i da li bih se na osnovu svog dosadasnjeg iskustva s promatranjem sluzi trebala zabrinuti da imam anovulaorne cikluse?

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 21:37

Poštovana,
S obzirom da u suvremenoj reprodukcijskoj medicni raspolažemo puno pouzdanijim metodama za utvrđivanje ovulacije negoli u prošlosti kada smo morali mjeriti bazalnu temperaturu ili promatrati značajke cervikalne sluzi mislim da bi puno jednostavnije bilo odrediti razinu progesterona u serumu (vađenje krvi) 21. dana m. ciklusa. Ova jednostavna pretraga odgovoriti će Vam na pitanje da li se je dogodila ovulacija i kako funkcionira žuto tijeko koje je neophodno za zanošenje i održavanje rane trudnoće. Dojam o cervikalnoj sluzi (njezinoj kvaliteti, količini i rastezljivosti) izrazito je subjektivan i podložan promjenama uslijed nekih upalnih komponenti, korištenja sredstava za pranje i sl te se nalazima koje Vi opisujete ne treba zamarati