Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


progesteron


Autor Poruka

Dina

23.11.2001. 19:29

Poštovana doktorice Kupešić,

imam 27 godina i upravo sam završila postupak stimulacije ovulacije (po četvrti put). Rečeno mi je da se 22. dana ciklusa kontrolira progesteron u krvi. Zbog čega se to radi i kolika bi njegova vrijednost trebala biti?

Unaprijed zahvaljujem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

25.11.2001. 11:32

Poštovana gospođo Dina,
Ukoliko ste proveli stimulaciju ovulacije očekuje se porast Progesterona koji bi trebao pokazati da je ciklus rezultirao ovulacijom, te bi očekivane vrijednosti ovog hormona morale biti veće od 5 ng/ml ( i Vašem ciklusu hiperstimulacije najmanje 10 ng/ml). Moram napomenuti da su vrijednosti različite za različite laboratorije, te da ukoliko koristite Dabroston ili Utrogestan vrijednosti koje ćete mjeriti nisu vjerodostojne, kao i činjenicu da se uobičavaju koristiti serijska, višestruka mjerenja razine Progesterona (dva do tri puta tijekom lutealne faze ciklusa).

Dina

25.11.2001. 20:26

Poštovana doktorice Kupešić,

zahvaljujem Vam na odgovoru i ujedno Vas molim da mi odgovorite na zaboravljeno pitanje. Može li se na osnovi vrijednosti Progesterona (nakon ovulacije) zaključiti o nastupanju trudnoće?

Puno Vam hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 21:29

Poštovana,
Hormon progesteron potvrđuje da li se radi o ovulaciji (bez oslobađanja jajne stanice nema trudnoće), ali zanošenje ne ovisi isključivo o ovulaciji već i o drugim čimbenicima (prohodnost jajovoda, uteriniokoliš, muški faktor). Neke su studije pokušale uz hormon beta hCG koji je tipičan za trudnoću analizirati i progesteron u smislu procjene ev. rizik ishoda trundoće, ali nažalost, pozitivne prediktivne vrijednosti istih nisu pokazale valjanim, pa se ne rabe u rutinskom radu.