Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11419 | Broj poruka: 82328

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Ovulacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela2011

21.09.2021. 22:35

Poštovani, je li moguće da se ovulacija u redovnom ciklusu od 28 dana dogodi bez "eggywhite" sluzi?
Prisutna su samo slaba probadanja u jajnicima i u donjim ledjima.

Ivo Balenović, dr. med.

22.09.2021. 08:10

Poštovana, moguće je da sluzi bude manje nego li je uobičajeno.

Mirela2011

22.09.2021. 10:25

Poštovani, sluzi nema gotovo uopšte.
Da li na nju može uticati vaginalni probiotik koji uzimam preventivno protiv infekcije? Ili neki od suplemenata vitamina D, C, folna? Inače i obični sekret nemam ovaj ciklus koji inače imam.

Ivo Balenović, dr. med.

22.09.2021. 13:55

Produkcija sluzi ovisna je o hormonima. Terapija nema utjecaja.

Mirela2011

22.09.2021. 16:30

Poštovani, veliko Vam hvala na odgovorima.
Zanima me samo još da li pre ovulacije može da se javi osećaj vlažnosti i vodenkasta sluz, ali ne rastegljiva?

Ivo Balenović, dr. med.

23.09.2021. 09:45

Može.

Mirela2011

28.09.2021. 09:55

Poštovani, da li je došlo do ovulacije ako je progesteron 21. dana ciklusa 12,90?
Ref.vrednosti ovulacijska faza 0,121-12,1
Ref.vrednosti luteinska faza 1,89-23,9
Prvi trimestar 11-44
Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

28.09.2021. 10:25

Vrijednosti progesterona potvrđuju ovulaciju.

Mirela2011

28.09.2021. 10:40

Poštovani, hvala puno na odgovoru!
Da li je ova vrednost niska u slučaju da je došlo do trudnoće?

Ivo Balenović, dr. med.

28.09.2021. 15:00

U trudnoći raste razina progesterona.

Mirela2011

28.09.2021. 17:25

Poštovani, planiram napraviti test sutra 23 dana (ciklusi 28 dana) ciklusa, u slučaju trudnoće da li bi trebala početi odmah sa utrogestanima?

Ivo Balenović, dr. med.

29.09.2021. 10:20

Nema razloga, ali ne može škoditi.