Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PAPA


Autor Poruka

kma

16.04.2021. 11:30

Imam pitanje vezano za nalaz PAPA testa jer sam pomalo u panici, zbog epidemioloske.situacije samo sam se telefonski cula s lijecnicom koja mi je iscitala nalaz i rekla kako se vidimo za 6 mjeseci da ponovimo PAPA test. Imam 29 godina, rodila sam (hitni carski rez) u lipnju 2020 godine. Do trudnoće sam pila oralne kontraceptive dulje vrijeme, vise ih ne pijem.vec kao metodu zastite koristimo prezervative.
Nalaz je negativan na intraepitelnu ili invazivnu leziju, flora mijesana. Ono sto me muci je prisutnost parakeratoze i hiperkeratoze. Dosada su mi svi PAPA testovi bili uredni (radim ih od osamnaeste godina i svake godine ponavljam). Bas sam zabrinuta jer mi se do sada nista nikada nije pojavilo u nalazu

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2021. 21:45

Ako je nalaz negativan, nema razloga za brigu. Parakeratoza je promjena na stanicama kao odgovor na preboljelu upalu. Rodnica nije sterilna (u njoj žive mnogi mikroorganizmi) i to je fiziološka reakcija stanica. Potrebna je samo kontrola za 6 mj.