Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodeni vaginalni iscjedak !


Autor Poruka

dancy11

15.04.2021. 18:00

Postovani!
Imam 37g, jednu trudnocu carskim rezom, imam endometriozu operirana cista jajnika prija 6g. Koristim kontracepciju Evra flastere i imam redovne al oskudne mjesecnice u trajanj od 3-5 dana. 3 puta sam imala papa nalaz ascus jednom u trudnoci i jos dva puta. Tad sam radila briseve, hpv test i kolposkopiju te je tad sve bilo uredno. Takoder je partner radio hpv test koji je bijo uredan. Svega dva partnera sam imala zadnjih 10g imam stalnog partnera odnose imamo uz zastitu a vec dosta vremena nismo uopce ni imali odnose. Ginekolog je misljenja da mi se ascus znao ponavljati radi prehladica da sam vjerovatno malo osjetljivija. Zadnja 3 papa testa unazad 2g su potpuno uredna. Zadnji put sam bila na kontroli prija 4mj tad je sve bilo uredno papa test ok.
Stanje je sljedece. Jucer na 23 dan ciklusa nakon budenja nakon nocnog sna osjetim da mi je ves mokar kao cista voda bez mirisa i boje koja je probila kroz dnevni ulozak na ves. Odprilike kao jedan cep ciste vode da se izlio po vesu. Kasnije tog dana sam isla sa ogledalom vidjeti sta se doli desava rekla bi da je izgled normalan sluz je gusca bjelkasta malo zrnasta koja neiztice van iz vagine. Osjetila sam pri dodiru malu nelagodu kao da pecka na ulazu u vaginu. Taj dan vise nisam imala nikakav iscjedak sem tog vodenog jutarnjeg. Da bi opet jutros nakon budenja se pojavio taj vodeni iscjedak bez mirisa i boje doslovno kao da se voda izlila iz mene samo je danas koliko sam mogla uocit malo manja kolicina tecnosti izasla nego jucer. U sjecanju mi je da mi se nesto slicno ranije znalo desavati da je ves mokar al nisam obracala paznju na to te se nesjecam u kojoj mjeri i u koja doba dana se desavalo. Isla sam gledat po netu i nenalazim odgovor. Molim vas dal mi mozete rec sta bi to moglo da bude i od cega? Jako sam zabrinuta. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2021. 01:20

Poštovana, moguće da je došlo do gljivične upale. Gljivice su inače normalan stanovnik rodnice, a kada se mikrovaginalna flora poremeti (pad imuniteta, stres, uzimanje antibiotika, boravak u vlažnom...) one mogu porasti više od uobičajenog broja i izazvati simptome.

dancy11

16.04.2021. 10:20

Postovani!
Hvala vam na odgovoru.
Nekad ranije dok sam bila mlada imala sam cesto problem sa gljivicnim upalama jakim bjelim pranjem pa mi sad trenutno stanje i nelici bas na to ili nije bar u toj mjeri kako je nekad znalo biti. Sekret koji je trenutno unutar vagine je bjelkast gusce sluzav i sa nesto malo sitnih malih bjelih mrvicama, nema neugodan miris i necuri van vagine. Sad stim da mi se to desava u zadnjem djelu ciklusa 23, 24 i evo danas 25 dan ciklusa dal je moguce da je to normalan sekret ?? Nije onako gusto sirast sto je uobicajno za bjelo pranje. Al opet stim da osjecam blagu nelagodu i blago peckanje na ulazu u vaginu al samo pri dodiru ovak na cistom miru nista neosjetim vjerujem da moguce da je gljivicno al mozda nesto blaza upala za razliku od onog sto sam nekad ranije znala imati. Al u svakom slucaju uzela sam Canesten 3 vaginalete i kremu i od sinoc krenula sa koristenjem pa se nadam da ce mi pomoc.
Al ono sto mene jako brine su ti nakon nocnog sna jutarnji vodeni iscjedci bez mirisa i boje koje sam imala 23 i 24 dan ciklusa izgledali su doslovno kao cista voda koja je izasla van negdje u kolicini kao cep vode da se izlio po vesu i kasnije u toku dana vise nije bilo tog vodenog iscjedka. Znaci samo ujutro nakon budenja mi se to desilo ta dva dana za redom. Prvi dan sam normalno spavala i ujutro sam imala taj iscjedek a drugi dan sam losije spavala nekih tri sata onako prelezala budna i neka dva sata odspavala i ujutro sam opet imala taj vodeni iscjedak samo u malo manjoj mjeri nego dan prija . Za danas neznam kakvo je stanje stim da od sinoc koristim Canesten vag i radi njega ulozak tako da tesko mogu uocit dal mi se to i jutros desava. Na trecoj naljepnici Evra flastera sam te za nekih 4-5 dana ocekujem mjsecnicu.
U vasem odgovoru nisam najbolje razumjela od cega bi mogao biti taj jutarnji vodeni iscjedak dal ima veze sa gljivicnom infekcijom ukoliko je imam ili je posrjedi ipak nesto drugo ? I dal mislite da bi mi i u tome mogao pomoci canesten vag koje sam krenula koristit ? Gledajuci po netu o tome nema puno tema za nac pa se jako brinem od cega bi to moglo da bude. Oprostite na neuredno pisanom postu od brige mi je malo zbrka u glavi. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2021. 21:45

Vodenasti iscjedak može biti od 'zone transformacije' na vratu maternice. U toj zoni se nalaze stanice koje pod utjecajem hormona izlaze iz cervikalnog kanala i prerastaju na površinu vrata maternice. One pojačano luče sluz, a kako nisu u 'prirodnoj' sredini one su osjetljivije pa na tom mjestu češće nastaju promjene u smislu CIN-a. U narodu se to mjesto zove 'ranica'. Budući da su papa test i kolposkopija u redu nema razloga za brigu. No, budući da Vas nisam klinički pregledao to ne mogu tvrditi sa sigurnošću.

dancy11

17.04.2021. 15:15

Postovani !
Mislim da vam nisam najbolje objasnila. Kolposkopiju, briseve i papa test nisam sam skoro radila vec prija 4g. Tocnije;
-1 put 2011g u trudnoci papa test ASCUS bez ikakve terapije je nestao te su iza toga papa testovi bili uredni.
-2 put 2016g ponovno se pojavljuje ASCUS tad sam radila briseve, kolposkopiju i test na hpv te je sve bilo uredno dobila sam neke obicne vag za terapiju i sljedeci papa testovi su bili uredni.
-3 put 2019g ponovno papa test ASCUS tad je doktor smatro stim da su mi ranije radene pretrage koje su bile uredne 2016g te da imam stalnog partnera da nema potrebe da radi briseve, kolposkopiju i hpv test. Znaci bez ikakvih testova i kolposkopije dao mi je terapiju Abohtliy vaginalete da koristim. Pri toj terapi su mi doslovno komadi koze ispadali van.

I nakon toga sam radila jos 3 papa testa u razmacima od po 6 mj i svi su bili uredni. Zadnji papa test sam radila prija 4mj bijo je uredan.
Znaci test na hpv, briseve i kolposkopiju sam radila prija skoro 5g 2016g. Iza toga nisam radila.

I sad nakon sto ste vi misljenja da bi taj vodeni iscjedak koji se pojavio 23 i 24 dan ciklusa mogao biti razlog ranica jako se brinem.
Sinoc sam jedva uspjela staviti drugu vaginaletu canestena koliko sam suha, a jos uvjek ni prva nije izasla iz mene, imam jos jednu veceras da stavim. Neznam dal i dalje imam taj vodeni jutarnji iscjedak stim da koristim vaginalete i ulozak tesko mi je sa sigurnoscu rec, al rekla bi da mi je ulozak potpuno suh ni vaginalete jos nisu uopce izasle van, mislim da se nisu ni rastopile. Ja se osjecam potpuno ok nestao mi je osjecaj peckanja pri dodiru al sam jako suha.
Molim vas doktore za misljenje sta da napravim dalje dal je potreban sto prija pregled i ukoliko je koje pretrage je potrebno napraviti ?? Ili da pricekam jos jedan ciklus da vidim dali ce se opet u nekom trenutku ponovit taj vodeni iscjedak pa onda da idem na pregled ukoliko se ponovi. Zadnji put sam bila prija 4mj pa nezelim da izgledan kao kakav hipohondar da dizem uzbunu kod dr ukoliko nije bas potrebno. Molim vas po vasem misljenju koliko je to za brigu i sta mi je najbolje za napraviti ?? Oprostite sto vam dosadujem al jako sam zabrinuta. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

18.04.2021. 11:35

U prethodnom sam odgovoru objasnio da 'ranica' nije nikakvo patološko stanje, nego fiziološka promjena stanica. Jedino što je to mjesto osjetljivije na promjene. Nema razloga za brigu. Pričekajte još koji ciklus, pa ako bi se to ponavljalo javite se liječniku na pregled. Samo se pregledom može vidjeti da li 'ranica' zaista postoji. Za sada je to samo pretpostavka.