Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Papa test


Autor Poruka

Monika88

02.05.2021. 22:40

Poštovani,
dobila sam nalaz pape testa gdje je označeno križićem sljedeće: opća podjela: abnormalne stanice; skvamozne stanice: ne može se isključiti HSIL (ASC-H).

Ginekologica mi je dala terapiju (za mene i partnera), a na pitanje što to znači na papi rekla je da nije ništa strašno. Možete mi molim Vas pobliže objasniti nalaz Pape.

Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2021. 09:45

Poštovana, kod Vas su u papa testu nađene abnormalne stanice, no još se sa sigurnošću reći radi li se o blažoj ili težoj atipiji stanica. Potrebno je provesti terapiju te ponoviti papa test. Ukoliko se nalaz ne popravi potrebna je daljnja dijagnostičko terapijska obrada: kolposkopija i uzimanje uzoraka vrata maternice za patohistološku analizu (biopsija). HSIL znači skvamoznu intraepitelnu leziju visokog stupnja (CIN 2 i CIN 3)

Monika88

03.05.2021. 16:00

Hvala Vama na odgovoru!

Terapiju sam započela i nadam se da će sve biti ok. S obzirom da sam jako uplašena, s obzirom na Vaša iskustva kakva je situacija nakon liječenja? Ili točnije koliko trebam biti jako preplašena?

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2021. 18:25

Uglavnom se promjene povuku nakon terapije, i to u više od 80% slučajeva. Tek manji broj može progredirati, ali i tada postoje načini na koje se može promjena izliječiti (LETZ)