Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


percentila


Autor Poruka

Ana

09.04.2002. 19:46

Na ultrazvuku u 32+5 tjednu procijenjena težina bebe je bila 1850 g, a percentila za gestacijsku dob je bila 30, a ultrazvuk u 38+0 tjednu: procijenjena težina je 2860 g, a percentila za gestacijsku dob je 20. Možete li mi objasniti što znači ovo percentila za gestacijsku dob i koliko je procijenjena težina putem ultrazvuka pouzdana?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

10.04.2002. 06:10

Poštovana,
Prema Vašim podacima radi se o umanjenom porastu fetusa, što govori u prilog graničnog zastoja u rastu. Ultrazvučna mjerenja veoma su subjektivna i ovise o tehnici procjene (npr. ocjena abdominalne cirkumference ploda, ili kompleksnije mjerenje koje obuhvaća i opseg glavice, te duljinu femura u cjelovitu formulu koristeći krivulje različitih autora). Za napomenuti je da su najpreciznije krivulje koje za izražavanje mjerenja obuhvaćaju našu populaciju, kao i posljednja izvješća koja koriste ocjenu volumena tehnikom trodimenzionalnog ultrazvuka. Ukoliko su doplerska mjerenja i CTG (kardiotokografija) u granicama normale, kao i biofizički profil fetusa nemate razloga za zabrinutost.