Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Phd nalaz


Autor Poruka

Slavujica

08.04.2019. 23:30

Poštovani, možete li mi objasniti što na phd nalazu znači izraz "fibrozija korionskih resica". Naime to je uzrok gubitka bebe u 25 tj trudnoće.

Ivo Balenović, dr. med.

09.04.2019. 14:05

Poštovana, fibroza korionskih resica govori o promjenama u mikorarhitekturi posteljice (stvaranje vezivnog tkiva) što je rezultiralo slabljenjem funkcije posteljice.

glissy

28.03.2020. 00:35

molim Vas misljenje o ovom nalazu i da li je moguce preostale tumorske stanice unistiti zracenjem koje je preporuceno.?kolika je sansa za izljecenjem ako govorimo u postocima.?

Materijal je Zučni kanal duljine 3 cm, promjera 1 cm, s račvistem i dva proksimalna kanala, svaki duljine O,5 cm i promjera 0,8 cm.U sredisnjem dijelu, u račvištu, vanjski promjera kanala je 1,6 cm, zadebljane cvrste stijenke histoloski transmuralno infiltrirane tumorskim tkivom gradenim od nakupina i pseudožlijezdanih formacija umjereno diferenciranih atipičnih epitelnih stanica unutar dezmoplastično promijenjene strome. Prisutna limfangioinvazija perineuraina invazija. Tumorsko tkivo zahvaća oba ogranka kanala, transmuralno infiltrira stijenke svih pregledanih žudnih kanala, širi se u okolno masno tkivo, početno infiltrira rubno vidljivo tkivo jetre, te dopire od lateralnog (oirkumferentnog) ruba resekcije. Na proskimalnom rubu resekcije oba kanala nalazi se tumorsko tkivo koje dopire /do lateralnog (cirkumferentnog) ruba resekcije oba kanala. Na distainom rubu resekcije žučnog kanala, u stijenci se nalazi umnoženo vezivo uz multinuklearne orijaske stanice tipa stranog tijela i strani materijal (kiruruški konci), dok je sam rub resekcije dijelom arteficijalno ostecen.Tumorskog tkiva se na opisanom rubu resekcije ne nalazi.

Ivo Balenović, dr. med.

28.03.2020. 11:00

Poštovana, nemam kompetencije za područje koje ne spada u domenu moje specijalnosti. Savjetujem da za mišljenje upitate Vašeg operatera.