Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PHD NALAZ


Autor Poruka

lidija.p.

12.12.2019. 22:55

Hvala najljepše na vašem strpljenju i dosadašnjim odgovorima,.Molila bi vas da mi protumačite ovaj nalaz i dali je uredan .Hvala lijepa,..
1:Polypus grandularis cervicis uteri
Primljena je polipoidna tvorba veličine 3 x 2 x 1,5cm.
Histološki,nalazi se polipoidna tvorba građena od rahle vezivne strome s brojnim vaskularnim prostorima različite veličine,obloženi pravilnim endotelom.Nalaze i endocervikalne žlijezde obložene pravilnim cilindričnim mucinoznim epitelom ,koji se nalazi i na površini polipa.
P.S.-na zadnje me zanima dali je normalna M kod žene od 30 godina da prvi dan bude krvarenje srednje,drugi dan obilnije sa par ugrušaka,treći dan ujutro oskudnije do navečer smeđi krvavi spotting koji se pojavljuje do 4 dana navečer i tu M završava..(dali se ženi sa godinama M skraćuje po danima i postaje manje obilnija..?Prije sam znala imati po 6 dana i dan prije M obavezno smeđi spoting ,sada ne.. Odmah počinje krvarenje koja traje 2 i pol dana 3 i 4 spotting 5 dan je već nema.Hvala na odgovoru.Dali to spada pod normalno?

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2019. 10:15

Poštovana, phd nalaz je uredan. Radi se o endometralnom polipu - benignoj tvorbi građenoj od sluznice maternice. Nikakva daljnja terapija nije potrebna. Menstruacije nisu uvijek jednake niti po trajanju niti po obilnosti. Sve ovisi o duljini i jačini djelovanja hormona na endometrij (sluznicu maternice). Na hormonsku ravnotežu organizma utječu mnoge stvari (stres, prehrana, tjelesna aktivnost...) budući da je ona pod izravnom kontrolom centralnog živčanog sustava. S godinama se ciklusi također mijenjaju i po trajanju i po obilnosti, iako nema pravila prema kojemu se može odrediti kako će se mijenjati. Sve je to individualno.