Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10589 | Broj poruka: 75296

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Povišeni DHAEs


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ena_10

01.06.2017. 12:55

Poštovani doktore,

Imam 32g, 2 godine pokušavam zatrudnijeti. Od pretraga sam obavila 3dUZV maternice i jajnika, spolne hormone (nisam ispitala progesteron u 2.fazi, prolaktin), kompletne hormone štitnjače. Svi ispitani hormoni su mi uredni osim DHAES: 7,8 a ref.interval je 0,6-7,2. U godini dana TSH mi je varirao- prvi put 3,64 (pila Euthyrox 25- 3 mj.nakon toga prestala) kontrolni 2,86, ovaj mj.1,29.
Mršava sam oduvijek (164cm i 47 kg) što prepisujem brzom metabolizmu, imam blagi hirzutizam na prsima, trbuhu, leđima i nadusnici, pojačano se znojim pogotovo u stresnim situacijama, osjetim i gušenje u vratu.

Mislite da bih trebala detaljnije ispitati funkciju nadbubrežne žlijezde ili možda neke druge pretrage koje bi ukazale na uzrok neplodnosti? Planiram također obaviti HSG.

Nalaz hormonasad3.dan ciklusa)
TSH 1,29 (0,55-4,78)
AMH 25,2 (0,5-52,5)
LH 5,4 (2,1-10,9)
FSH 7,0 (3,9-8,8)
Estradiol 200 (99-448)
Progesteron 2,2 (0,5-3,1)
slobodni testosteron 4,8 (0,7-9,9)
testosteron 1,9 (0,3 -2,6)
DHAES 7,8 (0,6-7,2)
Androstendion 10,3 (0,7-12,9)
SHBG 56,0 (18,2-135,5)
FAI 3,4% (0,7-10,9)

Štitnjača
T4 83,5 (62-150)
hTgAt <1,0 (<4,1)
TPO-At <1,00 (<5,61)

Ivo Balenović, dr. med.

02.06.2017. 09:25

Poštovana, nalazi hormona su Vam u granicama normale, osim DHEAS koji je blago povišen. Nalazi Vaših hormona jajnika i hipofize ne govore u prilog policističnih jajnika. DHEAS je hormon nadbubrežne žlijezde koji sudjeluje u sintezi ostalih hormona (estrogena, progesterona, testosterona, kortizola). Povišene vrijednosti mogu uzrokovati pojačanu dlakavost i akne. Savjetujem da odredite progesteron u drugoj fazi ciklusa da se utvrdi imate li ovulacije. HSG će pokazati anatomiju i prohodnost maternice i jajovoda. Pretpostavljam da je suprug napravio spermiogram.

ena_10

19.06.2017. 21:25

Poštovani doktore,

molila bih Vas da mi odgovorite je li progesteron u 2. fazi ciklusa u redu?
Rezultat: 44nmol/L
Ref. interval u luteinskoj fazi <22

I zanima me mogu li dijagnostičkom histeroskopijom utvrditi prohodnost jajovoda? Čitala sam da HSG ponekad može dati lažne rezultate. Koja pretraga za ispitivanje prohodnosti jajovoda je natočnija: HSG, Sono HSG, SIS (saline infusion sonohisterography)?

Hvala na odgovorima.
S poštovanjem,
Ena

Ivo Balenović, dr. med.

20.06.2017. 10:25

Poštovana, vrijednosti progesterona su uredne, što znači da je bila ovulacija. Dijagnostičkom histeroskopijom mogu se vidjeti samo maternična ušća jajovoda, a ne može ih se prikazati u cijelosti. Sve ove metode koje navodite su podjednako efikasne u ispitivanju prohodnosti jajovoda.

katarina@

19.03.2018. 15:15

Poštovani doktore,

Koliko je ozbiljna vrijednost DHEAS-a 11.65.
Postoji li terapija za snižavanje navedenog hormona, ako postoji koliko je vremenski potrebno da se hormon unormalizira uz odgovarajuću terapiju?

Hvala unaprijed
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

19.03.2018. 21:45

Poštovana, vrijednost DHEAS-a je nešto iznad granice normale. DHEAS je hormon nadbubrežne žlijezde koji sudjeluje u sintezi ostalih hormona To može ukazivati na sindrom policističnih jajnika. Savjetujem analizu svih hormona.

jasminbg

29.05.2019. 10:05

Poštovani doktore,

Uradila sam analizu polnih hormona i hormona nadbubrežne žlezde, zbog pojačane maljavosti i problema sa opadanjem kose. Polni hormoni su u granicama referentnih vrednosti, kao i DHEA - S, androstendion, kortizol osim DHEA hormona 16, gornja granica 9.

Interesuje me da li postoji terapija za snižavanje gore pomenutog hormona?

Unapred zahvalna,

Jovana.

Ivo Balenović, dr. med.

29.05.2019. 10:55

Poštovana, prema onome što ste naveli preporučio bih terapiju kontraceptivima koji imaju antiandrogeno djelovanje (Axira, Diane).

Niki1985

12.12.2019. 22:55

Poštovani doktore,
molila bih vas mišljenje vezano za nalaze, vađeno 5. dana ciklusa.
LH 10 (2,4-12,6 fol.faza)
FSH 5 (3,5-12,5 fol.faza)
ESTRADIOL 116 (DO 854 fol.faza)
TESTOSTERON UKUPNI 2,0 ( DO 1,7)
TEST.SLOB 0,9 (0,7-2,2)
SHBG 89 (32-128)
DHEAS 16,02 (2,68-9,23)
ANDROSTENDION 8,5 (1,0 – 11,5)
PROLAKTIN 548 (102-496)
PROLAKTIN NAKON TALOŽENJA 443 (75-381)
ANTI MULLEROV H. 53 (4,1-58)
KORTIZOL 614 (133-537)
INZULUN I 13,1
INZULIN II 145,8
GLUKOZA NATAŠTE 4,8 (MANJE OD 7,0)
TEST ORALNE PODNOŠLJIVOSTI GLUKOZE 7,6 (poremećena glikemija natašte, manje od 7,8)
CRP 2,2 (MANJE OD 5)
FERITIN 88 (4,6-204)
TSH 2,221 (0,35-4,94)
FT3 5,7 (2,9-4,9)
FT4 13,4 (9-19)
ANTI TPO 2,5 (DO 5,6); ANTI TG 29,9 (DO 4,1)

Kontracepciju ne koristim. Ne pušim, ne pijem, poroda ništa. 34 godine. Ne uzimam nikakvu terapiju, osim dodataka prehrani.
Simptomi=opadanje kose, blago debljanje oko područja trbuha, ciklusi svakih 29-33 dana. Ciklusi su oskudni 1-2 dana. UZV janjnika uredu, UZV štitanjače uredu uz blage/minimalne promjene. Prije 3 mjeseca imala jedan operativni zahvat.
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2019. 10:15

Poštovana, kod Vas su povišene vrijednosti testosterona, kortizola i DHEAS - (dehidroepiandrostendion-sulfata). DHEA-S je steroidni hormon koji nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi iz kolesterola. Iako mu je androgena aktivnost slaba, on se može metabolizirati u androstendion i testosteron koji direktno uzrokuju hirsutizam i virilizam. Kortizol je hormon kojeg luči kora nadbubrežne žlijezde a koji utječe na mnoge organe i sustave u našem organizmu. Bazalna razina kortizola iznad referentne vrijednosti ukazuju na prisustvo Cushingovog sindroma. Savjetujem pregled endokrinologa.