Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PHD nalaz


Autor Poruka

Matea2019

15.05.2020. 13:00

Poštovani, imam 25 godina i redovne menstruacije. 11.03.2020 napravljena mi je kiretaža sa 9TT jer nije bilo otkucaja. (Ab retentus). Nakon 3tjedna sam bila na 4D UZV i dr je rekao da je sve super, jajnici, maternica itd i da 3 mj nakon kiretaže mogu planirati sljedeću trudnoću. Danas sam preuzela PHD nalaz pa vas molim za objašnjenje nalaza i Vaše misljenje za sljedeću trudnoću..

Nalaz: Materijal je obilan,preuzet u cijelosti i uklopljen u 4 parafinska bloka.
Histoloskim pregledom nalazimo obilno posteljicno tkivo cije su horijalne resice krupnije, hidropski promijenjene,pojedine s centralnom cisternom,a neke s nazubljenom povrsinom. U stromi se nađu pojedinačni pjenušavi makrofazi i Hoffbauerove stanice.
Inkluzije trofoblasta su prisutne iako vrlo oskudne. Povrsni trofoblast je u većini resica održan,oko pojednih resica s blažom proliferacijom. Nađu se pojedinačne resice s oskudnom vaslularizacijom,a unutar lumena krvnih žila stanice nezrele eritropoeze.
U pojedinim rezovima ekstravilozni trobolast je obilniji.
Intermedijalni trofoblast je u jednom od rezova naglašen. Pojedine krvne žile su primjereno transformirane,a neke s neadekvatnom transformacijom stijenke. U materijalu je i nekoliko fragmenata mišićnog sloja stijenke bez invazije trofoblasta.
Ima i nešto periviloznoga fibrina s po kojim makrofagom, nedostatno za dijagnozu intervilozitisa.
Imunohistokemijska analiza: p57 održan i pozitivan, p63 vidljiv u citrofoblastu, PLAP negativan.
Misljenje: prema histološkoj slici nalaz prvenstveno upućuje na parcijalnu molu,iako je PLAP negativan. Diferncijalno dijagnostički u obzir dolazi neka od drugih aneuplodija.
Dijagnoza: GRAVIDITAS

Ivo Balenović, dr. med.

16.05.2020. 10:25

Poštovana, patohistološki nalaz upućuje na parcijalnu molu hydatidosu. Mola hydatidosa je bolest posteljice kod koje nalazimo degenerativne i proliferativne procese u posteljici i to u onom dijelu koji potječe od fetusa. U oko 80% bolesnica mola ima benigni tijek, i spontano se povlači nakon evakuacije materišta. Oko 15 do 20% prelazi u invazivnu molu, a do 5% može prijeći u koriokarcinom. Budući da se kod vas radi o nepotpunoj moli, nema opasnosti od širenja.

suzanah1975

05.08.2020. 20:35

Poštovani,
Nedavno sam bila na histeroskopiji polipa te mi je maknut i jedan miom.
Nalaz biopsije mioma glasi: (uzorak: kiretman; broj uzoraka: 30 polioznih uzoraka tkiva; veličina uzorka: duljeg promjera do 1 cm)
pojedini uzorci građeni od isprepletenih snopova glatkih mišićnih stanica, uz nalaz 1 mitoze/10VVP
pojedinic uzorci građeni od rahle, dijelom edematozne endometralne strome s krvnim žilama te umnoženim tubularnim, nepravilnim žlijezdama široko razmaknutim stromom te obloženim mitotski aktivnim cilindričnim epitelom, bez atipije.
Jedan uzorak promejra 3 mm građen od dijelom endometralne strome s mišićnim vlaknima te umnoženih žlijezda obloženim cilindričnim mitotskim aktivnim epitelom, uz nalaz pločastih morula.
Nađena promjene u materijalu pod 2. (miom) većim dijelom odgovaraju fragmentima lejomioma te jednostavnoj polipoznoj hiperplaziji endometrija bez atipije.
Jedan uzorak promjera 3 mm histološki i imunohistokemijski (CD10,SMA,Desmin) odgovara atipičnom polipoidnom adenomiomu. Zbog mogućeg recidiva preporuča se češće kliničke kontrole.

Brine me zadnji dio nalaza te bih Vas zamolila za Vaše mišljenje.
Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2020. 09:30

Poštovana, atipični polipoidni adenomiom je benigna tvorba, no moguće je njegovo ponovno pojavljivanje, stoga su potrebne češće kontrole.

suzanah1975

06.08.2020. 22:00

na žalost imam već nekoliko mioma, a odstranjen je samo 1. Imam 40 godina i do sada nisam rađala.

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2020. 11:45

Osim veličine, smještaj mioma je najvažniji što se tiče trudnoće. Ukoliko se oni izbočuju u materničnu šupljinu i deformiraju kavum, mogu stvarati poteškoće u trudnoći. Budući da Vam je histeroskopski odstranjen polip (polipoidni adenomiom), sada ne bi tebalo biti zapreke za trudnoću.