Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Suhomesnati proizvodi u trudnoci


Autor Poruka

MRita

06.08.2020. 13:25

Poštovani doktore,

ljubazno bih Vas molila za mišljenje. Naime, cijeli život konzumiram suhomesnate proizvode, pa sam ih jela poprilično i u početku trudnoće dok nisam znala da su potencijalno opasni. Zanima me koliko je iz Vašeg iskustva učestala zaraza toksoplasmozom u trudnoći (zbog suhomesnatih proizvoda) i može li se po UZV vidjeti je li s bebom sve ok u tom smislu?
Također, znam da je pitanje za drugu granu medicine, no znate li možda nakon koliko vremena od zaraze je najranije moguće detektirati IgM u krvi i koliko dugo ostaje prisutan?

Hvala najljepša i lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2020. 22:00

Poštovana, ako ste jeli kontrolirane proizvode nema opasnosti o toksoplazme. Infekcija ploda može nastati samo u vrijeme prve infekcije trudnice. Infekcija koja je nastala bilo kada prije trudnoće, nije opasna za plod. Oštećenja ploda koja uzrokuje toksoplazma i koja se očituju već intrauterino su hidrocefalus, korioretinitis, moždane kalcifikacije. Tijekom prva 2 tj. akutne bolesti pojavljuju se specifična IgM protutijela, dosežu vrhunac za 4 do 8 tj. te se konačno više ne mogu otkriti ali mogu postojati i do 18 mj. nakon akutne infekcije. IgG protutijela dosežu vrhunac za 1 do 2 mj. i mogu mjesecima do godinama ostati visoka.

MRita

06.08.2020. 22:25

Hvala Vam na odgovoru! Samo jednu stvar nisam shvatila, znači li to da IgM doseže vrhunac 4-8 tjedana nakon zaraze ili potpuno nestaje nakon tog perioda? Bi li se IgM vidio i recimo nakon 12 tjedana od zaraze u krvi? Jer je meni bio srećom negativan, no ne znam koliko se dugo može očitati u krvi... Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2020. 11:45

4 do 8 tjedana dosežu vrhunac, a nakon toga polagano nestaju. Nekada to potraje i do 18 mjeseci. Nakon 12 tjedana od zaraze bili bi pozitivni ( u slučaju akutne zaraze). Budući da Vam je IgM negativan, nema razloga za brigu.

MRita

07.08.2020. 11:55

Hvala Vam najljepša na odgovoru, malo ste me smirili. Puno pozdrava i svako dobro želim!

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2020. 13:50

Nema na čemu. Također.