Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pilule opasne po zivot?


Autor Poruka

mariana

06.03.2002. 23:32

postovana,mozete li komentirati jucerasnju aferu iz novina u engleskoj kada je veci broj pacijentica umrlo zbog uzimanja pilula trece generacije.znaci li to da su pilule opasne po zivot(ugrusci u krvi,tromboza etc) i da to nije bas samo tako uzimanti pilule i da postoje ozbiljni rizici po zdravlje.koje pillule koje se mogu nabaviti kod nas spadaju u tu skupinu i koje od pilula spadaju u drugu generaciju?

Doc. dr. sc. S. Kupešić

07.03.2002. 13:38

Poštovana,
Primjena svake oralne kontracepcije zahtijeva pažljivu obradu koja neizostavno uključuje kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, šećer u krvi, koagulogram, jetrene probe, lipidogram, urin sa sedimentom, a po potrebi i ostala dopunska ispitivanja. Pacijenticama s patološkim nalazima ovih pretraga preporuča se neki drugi oblik kontracepcije. U onih pacijentica u kojih se očekuju određena odstupanja na osnovu ovih parametara, a odlučilo se na primjenu oralne kontracepcije, uputno je ponavljati ove laboratorijske pretrage da bi se na vrijeme uočile eventualne promjene u smislu pogoršanja nalaza, te u tom slučaju prekinulo uzimanje oralnih kontraceptiva prije nego što dođe do neželjenih posljedica. Što se tiče novinskih članaka o iznenadnim smrtima navodno povezanih s primjenom oralnih kontraceptiva ovakve se tvrdnje moraju ozbiljno znanstveno ispitati i potkrijepiti sudsko-medicinskim i histopatološkim dokumentima.