Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanja


Autor Poruka

Elena

07.02.2002. 22:59

Postovana dr.Kupesic,

Imam dva pitanja:
Zasto trudnica ne smije piti Schweppes i moze li se kosa bojiti u trudnoci?
Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 23:23

Poštovana,
Tonici sadrže veću količinu kinina što može poremetiti koagulacijske mehanizme (ukoliko se konzumira u velikim količinama). Što se tiče bojanja kose, mišljenja sam da nova generacija boja i color šampona ne bi smjela nepovoljno utjecati na razvoj ploda posebno u drugom i trećem tromjesečju.

IvaBoki

05.06.2012. 17:50

Doktore
meni se pre 10 dana zavrsila menstracija,da bih juce ponovo dobila,uradila sam test i bio je negativan,dali sam napravila gresku,jer sam mozda trebala da sacekam da prodje i dali je moguce da sam trudna s obzirom da mi je muka,imam vrtoglavicu i jedem vise nego inace!Hvala unapred!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.06.2012. 21:05

Poštovana, ne radi se o trudnoći, ne brinite.

Carol_S

06.06.2012. 11:20

Postovani doktore,

Imam jedno mozda malo komplikovano pitanje sad
Naime vec neko vrijeme ( oko 4 mj = 5 ciklusa) moj muz i ja pokusavamo da ostanemo trudni. Procitala sam mnostvo informacija i o plodnim danima i o metodama odredjivanja ovulacije itd. Prosli mjesec sam uz sve to pronasla program koji pomocu tranjanja vise ciklusa odredjuje duzinu prosjecnog ciklusa i jos tacnije pokusala utvrditi dan svoje ovulacije. Zadnji ciklus je bio 13. 05. i prosjecna duzina ciklusa je trebala biti 25 dana, kako je i bilo. Danas sam dobila svoju mjesecnicu sad
Uz sve gore navedeno, radi se o sljedecem problemu, ovulacija je po svemu ovome trebala biti 23. 05. , u tom periodu bili smo seksualno aktivni i svaki put snosaj je bio unutra. Nakon nekoliko dana probudio me cudan osjecaj i potreba za cescim mokrenjem, sto se nastavilo do danasnjeg dana. Medjutim 01. 06. uz to cesce mokrenje sa jutarnjim mokrenje sam imala krvarenje, prestalo je isti dan , ali nije bilo bas neznatno - mozda kao pocetak mjesecnice. Zbog mnostva obaveza prosli mjesec imala sam puno fizickih aktivnosti pa se bojim da to krvarenje nije znacilo gubitak bebe ili nesto slicno. Cim mjesecnica prodje svakako cu posjetiti svog ginekologa, ali do tada bih mnogo voljela cuti Vase misljenje, jer sam jako zabrinuta i tuzna...

Hvala unaprijed,
Lijep pozdrav.

Spotlight

06.06.2012. 16:15

Može li se ultrazvučnim pregledom ustanoviti nevinost?

Gogoo

06.06.2012. 16:20

Postovani,

da li bi ginekolog mogao vidjeti eventualnu trudnocu u 11. tjednu obicnim ginekoloskim pregledom, bez ultrazvuka???

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.06.2012. 00:10

Poštovana, Carol, nikako se ne radi o biokemijskoj trudnoći, već o normalnom menstrualnom krvarenju.
Svakako za početak savjetujem UZV praćenje vašeg ciklusa; UZV folikulometriju od 9. dana ciklusa.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.06.2012. 00:10

Poštovana spotlight, ne može. Samo ginekološkim pregledom.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.06.2012. 00:10

Poštovana gogo svakako da bi mogao ustanoviti prema veličini, obliku, konzistenciji maternice, uz ostale znakove rane trudnoće.

zabrinuta_22

03.07.2012. 20:00

Poštovani,

imala sam već dva spontana pobačaja. Prvi je bio 2010.g. u 8.tjednu trudnoće a drugi u ožujku 2012.g. u 16 tjednu trudnoće(curenje plodne vode). Nitko ne zna uzrok tome,phd nalazi su u redu,papa test također. Nisam bila na nekim posebnim pretragama a htjela bih i rekla sam to svom ginekologu na to mi je on rekao da bi me poslao u Zagreb na pretrage ali ne zna kud točno,u koju bolnicu,da mora pitati kolege iz Zg-a. I da dođem ponovo kod njega u 9.mj.
Pa vas molim da mi vi kažete koje pretrage bi trebala obaviti i u kojoj bolnici i dal se to plaća ili mogu na uputnicu.

Puno vam hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.07.2012. 22:55

Poštovana, slažem se sa mišljenjem vašeg liječnika, s obzirom na opetovane pobačaje.
Javite se u Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Učinit će se pretkoncepcijska obrada tijekom hospitalizacije.
Od svoga liječnika zatražite uputnicu. Dakle sve je na uputnicu bez plaćanja.

primalja

07.07.2012. 20:55

Poštovani,

Imam jedno pitanje. Imam 17 godina, i dojke su mi nejednake velićine, i to me užasno smeta, neznam šta da učinim. Također menstruacija mi nije redovita, zna mi biti da je nemam po par mjeseci. Vadila sam hormone, i dvoje mi je bilo povećano, štitnjača i još nešto, neznam točno, nemam nalaz. Nisam imala spolne odnose. I menstruacija mi sada opet kasni 6 dana. Kod endokrinologa sam tek naručena u 9. mjesecu. Molim Vas da mi pomognete. Neznam šta da napravim, nije velika razlika među dojkama, ali se primjeti i smeta mi. Neznam šta da radim, što se tiće i dojki i menstruacije.

Unaprijed Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.07.2012. 23:05

Poštovana, što se tiče dojke radi se o vjerovatno o anatomskom defektu te pitanje svakako nije za mene već za kirurga. Što se tiče neredovitostu menstrualnog ciklusa pretpostavljam na dob da se radi ili o pcos ili o problemima vezanim za štitnjaču. Savjetujem da napravite pregled i spolne hormone kao i ginekološki uzv.

Savanah_5

09.07.2012. 16:30

Poštovani,
imam neka pitanja za Vas:

1) Moja prijateljica pije Logest, 6 pilula je popila, a 7. je zaboravila i ostavila, a 8. je uzela danas kako je i trebala. No, noćas je dobila mjesečnicu, koja je oskudnija nego obično, ali ima bolove kao za vrijeme iste. Zabrinuta je jer ne zna dali je zaštićena, obzirom da je noćas imala odnos i zašto i kako je dobila mjesečnicu. Što da napravi??

2) Ja sam prije par dana dobila mjesečnicu koja je oskudnija nego inače (koja je kasnila kao i obično), a baš u ovo vrijeme dok je imam osjećam blagi svrbež na ulazu u rodnicu, odnosno mislim unutarnji dio stidnih usana, ne unutar rodnice, i to ne cijelo vrijeme, samo kad dotaknem, nisam imala nikakav čudan iscjedak i ne smrdi. Dali da se mažem Canesten kremom?? Da stavljam Canesten vaginalete?? Iako mislim da taj svrbež i ne osjetim više.

3) Zanima me još nešto, saznala sam da je moj dečko imao dosta cura prije mene s kojima je imao odnose, a ne znam dali su imale kakve bolesti pa sam prestravljena, čak pomišljam na hiv. Imamo odnose 3 godine; od tada nisam primjetila simptome hiv-a (dugotrajna "prehlada" od nekoliko tjedana, gubitak težine, glavobolje, bolovi u mišićima), iako znam da ih ne mora biti, ali kako sam krhke građe mislim da bih ih imala jer svaka promjena utječe na mene. Što mislite o tome?? Je li pravilo da ću i ja dobiti hiv ako ga on ima, a imamo odnose 3 godine (iako mislim da ga nema, valjda bi imao neke simptome prošlih godina)?

Hvala unaprijed.



Dejan Šakoronja, dr. med.

09.07.2012. 16:55

Poštovana, ad 1. Neka nastavi piti pilule dalje za ovaj mjesec, ne radi se o menstruaciji neg o probojnom krvarenju. Svakako do kraja ovog blistera nek koristi dodatnu zaštitu, kondom.
Ad 2. Savjwtujem da se mažete Canestenom kroz par dana i tri večeri za redom koristite Canesten vaginalete.
Ad 3. Pitanje je za infektologa, ali ako imalo sumnjate postoji anonimno testiranje na klinici za infektologiju Fran Mihaljević.

pticica2012

09.07.2012. 17:55

pitanje ....prvi dan prošle menstruacije mi je bio 7.6. dakle prošli mjesec , imala sam spolni odnos sa dečkom 16.6. kada se dogodio mali problme, nakon što smo završili sa seksom, malo smo se pomazili a da nismo ni primjetili da je perzevativ ostao u meni, možda kojih 2-3 minute, dečko je reko da kad je vadio spolovilo van da mu se učinilo da je onda spao kondom, međutim ja sam jako u brigi.... trebala mi je ovih dana doći menstruacija , i "došla je " tj kratko 6.7. dakle prije 2 dana ... ali nakon toga više ništa , dali bi trebala biti u brigi da sam možda trudna.... bila bi zahvalna na brzom odgovoru .... HVALA

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.07.2012. 13:25

Poštovana, svakako savjetuje da napravite test na trudnoću, jer krvarenje koje str imali nije bila menstruacija.

kosm1234

06.09.2019. 11:45

Zanima me kolika je mogucnost trudnoce ako se muskarac dan prije zadovoljavao i svrsio pri tome, kasnije se nije otusirao ali je urinirao nekoliko puta , dan poslije mi smo imali smo nezastucen odnos na moj dan ovulacije, da li bi trebala pilulu za dan poslje?

Ivo Balenović, dr. med.

07.09.2019. 11:35

Ne postoji mogućnost trudnoće, jer spermatozoidi gube sposobnost oplodnje čim se ejakulat osuši.