Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanja


Autor Poruka

Zorana

16.05.2002. 13:50

Postovana dr.Kupesic,

Vec sam Vam pisala nekoliko puta pod nazivom "stanje nakon odnosa", krvarenje nakon odnose (u stvari tragove krvi ponekad i vise, svetlo crvene boje i cista i pomesana sekretom, javlja se poslije svakog odnosa, traje nekoliko minuta). Buduci da sam 1mj. ove godine radila Papa nalaze i briseve i bili su u redu, danas sam opet isla ginekologu, ginekoloski pregled i ultrazvuk su pokazali da je sve dobro. On nije mi znao reci zasto se ovo desava, htijela sam cuti Vase misljenje.
Ultrazvuk je pokazao da mi je maternica postavljena nanize, ima li to neki znacaj i povezano li je sa porodom (vaginalni, 9mj.2001)

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 19:03

Poštovana,
Krvarenje nakon svakog odnosa niti u kojem slučaju ne može se smatrati normalnim, ma kako bili uredni nalazi ginekološkog, ultrazvučnog pregleda i Papa testova. Isto tako krvarenje nakon snošaja ne smije se javljati bez obzira na činjenicu da li je porod bio dovršen vaginalno ii carskim rezom. Ovakva se pojava katkada javlja kod pacijentica postmenopauzalne životne dobi i nastupa u slučaju atrofije sluznice koja je posljedica manjka estrogena.
U svakom slučaju morate ustanoviti nastupa li to krvarenje samo nakon grubljeg, intenzivnijeg spolnog odnosa ili se ono javlja neovisno o njegovom trajnju, te sama ustanoviti lokaciju krvarenja (učiniti inspekciju vanjskog spolovila) ili se uputiti ginekologu kako bi učinio detaljnu inspekciju (pregled) unutarnjeg spolovila u opstetričkim zrcalima. Također bi trebalo isključiti dolazi li možda do krvarenja iz spolnog uda Vašeg partnera (nerijetko moguće u slučaju fimoze).