Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

Katarina

08.01.2002. 11:49

Imam 30 godina. Nisam nikad rodila. Izgubila sam menstruaciju u svojoj 22. godini zbog suvise skinutih kilograma(spala sam sa 55 na oko 40).Menstruacije nije uopće bilo 7 godina.
Menstruacija mi se nekim čudom ipak vratila prije otprilike pola godine
mada sada imam oko 45 kg. U zadnje vrijeme primjećujem da dolazi oko desetak dana prije (znači krvarenje uslijedi nakon 18-20 dana.)
Zanima me da li je to nesto opasno mada ne osjecam nikakve tegobe.Eventualno malo bolovi kao i prije, nista znacajno i uobicajeno.

Zanima me isto tako koliko otprilike na moju tezinu moze doci do povecanja tjelesne tezine prije samog menstrualnog procesa. Kod mene to dosta varira pa me zanima sto bi se smatralo pod "normalno".

Najljepsa hvala.
Katarina.

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.01.2002. 19:04

Poštovana,
Privremeni gubitak menstruacije u Vas je bio rezultat prekomjernog gubitka tjelesne težine. Srećom, promjena je bila samo privremena, iako se nerijetko dešavaju i ireverzibilni gubici menstruacije uslijed hormonskih promjena koje ponekad vode i do nastupa prijevremene menopauze. U Vašem upitu ne navodite podatke o Vašoj visini, tako da je teško odgovoriti na pitanje koja bi bila Vaša optimalna tjelesna težina. Pretpostavljam da je i sam dobitak od 5 kg uvjetovao povratak menstruaijske funkcije, ali očito ova novonastala količina "masne rezerve" (nužna za pohranu ženskog spolnog hormona estrogena) nije dostatna za nastup ovulaicjskih ciklusa. Preporučila bih da učinite hormonsku analizu da se ocijeni razina hormona hipofize (FSH,LH, te PRL) i jajnika (E2) između 3. i 8. dana m. ciklusa, te da planirate "plansko debljanje" do za Vas idealne tjelesne težine (približna formula: visina umanjena za brojku 110).