Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

Lada

20.04.2002. 20:09

Poštovana doktorice Kupešić,
imam 39.godina i u 16.tjednu se spremam napraviti amniocentezu.Zanima me da li triple test pokazuje neke rezultate koje amniocenteza ne može pokazati,tj. ne znam da li je potrebno uz amnicentezu napraviti i triple test da budem još sigurnija ili amnicenteza pokriva ujedno i sve rezultate koje bi pokazao i triple test.Puno hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.04.2002. 18:26

Poštovana,
S obzirom na jasnu indikaciju za ranu amniocentezu (dob) kojom ćete isključiti postojanje bilo kakve kromosomske aberacije, nema potrebe raditi triple test radi problema vezanih uz kariogram fetusa. Ipak, triple testom se određuje i razina alfa feto proteina koja , ako je povećana može ukazivati na anomalije neuralne cijevi. Ukoliko postoji i najmanja sumnja na ovu vrstu defekta (o tome se posavjetujte s Vašim liječnikom-perinatologom), uz ultrazvučni pregled i amniocenetezu savjetovala bih učiniti i ovu vrstu dopunske analize.