Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje vezano uz hpv


Autor Poruka

Matea2013

11.07.2013. 09:15

Dobar dan, imam ozbiljno pitanje u vezi mog zdravlja. Naime, prije godinu i pola imala sam sa deckom spolni odnos u veoma necistoj prostoriji, te me od onda pocela intenzivno svrbiti vagina. Ignorirala sam to i mislila da ce proc no nije nikako. Posto kod nijednog ginekologa nisam mogla doci na red oko 6 mjeseci otisla sam kod doktorice i dala mi je vaginalete nakon kojih mi se svrbez vratio u roku 2-3 dana. Nakon toga sam otisla na hitnu gdje su mi ultrazvuk napravili i bio je dobar ali nisu papa test i poslali me ginekologu. Tek sam danas bila na pregledu gdje mi je doktorica ponovo prepisala vaginalete i kremu te na slj pregledu tek radim papu. Mislim da govorim o genitalnoj hpv infekciji, ili cak kondilomima jer mi tkivo vagine uopce nije normalne boje vec boje pilecih prsa, a i pocele su mi se stvarati kao neki mali otvori uz velike usne. Uz sve to mislim da mi se infekcija prosirila i na guzicu te nekada vidim krv na wc papiru. A svrbez je jos uvijek neizdrljiv. Samo me zanima da li ova hpv infekcija moze rezultirati rakom posto ju imam oko godinu dana? Ili je ipak blazi oblik posto na ultrazvuku na hitnoj prije mj dana nije nista uoceno? Molim vas za savjet i pomoc. Ima li mozda nesto sto sama mogu uciniti za svoje zdravlje sada? I decko mi ima kondilome.
Lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.07.2013. 21:40

Poštovana, o kakvoj hpv infekciji govorite? HPV infekcija nema simptome gotovo nikakve a kamoli ove koje vi spominjete.
Vjerovatno se samo radi o gljivičnoj upali vanjskog spolovila i rodnice, te promjene na koži odgovoraju toj infekciji.
Da imate kondilome, sigurno bi ih uočili na pregledu.
Dakle svakako napravite prvo PAPA test a onda može dalje.

blackfish

18.07.2013. 01:05

Poštovani, ako osoba jednom pokupi hpv virus, je li istina da taj virus zauvijek ostaje pa ga osoba moze prenositi cijeli zivot? Moze li se virus prenijeti lizanjem anusa, ili ako sperma spricne u usta, ukoliko se bradavice nalaze samo na glavicu penisa? Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.07.2013. 10:45

Ne. Virus u većini slučajeva nestane kroz 6mjesexi do 2 godine.
Drugi dio odgovora je ne.

alterego2

29.07.2013. 20:15

Poštovani doktore, prije 2 mjeseca mi je dijagnosticiran hpv, tj., uočeni su kondilomi s vanjske strane spolovila. Prije toga sam često imala svrbež, peckanje i obilan iscjedak. Doktorica mi je kao terapiju dala Medazol kao sumnju na Trichomonas. Nakon toga moji problemi ne prestaju, javlja mi se žućkasti iscjedak i bol vanjskog spolovila kao i peckanje kod mokrenja. Doktorica mi je dala Arilin rapid, međutim moji simptomi ne prestaju. Zanima me Vaše mišljenje. Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.07.2013. 21:30

Probajte Canesten vaginalete u rodnicu tri večeri.
Savjetujem cervikalne briseve.

vicky21

18.08.2013. 12:55

Poštovani!
Molila bi vas da mi pomognete,naime nedavno sam radila papa test koji je došao loš.Piše u njemu da imam atipične skvamoza stanice plus promjene povezane s hpv.Mene zanima da li je doista moguće da imam hpv?Jer sam prije 4 mj. radila test na hpv odnosno,tipizaciju hpv-a na visoko rizični i nalaz je došao skroz uredan što je tada značilo da nemam hpv.Radila sam ga iz tog razloga jer sam imala nezaštićeni spolni odnos prije 4 mj. i bilo me strah mada sam do sad nedavno imala sve uredne papa testove.Zanima me koliko su šanse da doista imam hpv i da li sam možda prerano išla radit tipzaciju hpv-a?Ne znam što bi bilo najbolje sljedeće učiniti jer sam jako zbunjena zbog ovog nalaza i u velikom strahu.Unaprijed hvala na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.08.2013. 21:35

Svakako savjetujem da napravite ponovno hpv genotipizaciju.
Niste ukalkulirali period inkubacije hpv infekcije koji može biti kod nekog kraći a kod nekog duži.
Dakle hpv genotipizaciju te ponoviti papa test za 4mjeseca.

000marina000

21.08.2013. 08:30

Postovani!

Zbog losih nalaza na zadnjem PAPA testu obavila sam cervikalne briseve na kojima je utvrdjen HPV visokog rizika, ostali nalazi su bili negativni. Utvrdjen mi je i CIN 1. Ginekolog mi je pripisao terapiju Betadin vaginaletama 7 ovaj mjesec i 7 sljedeci te nakon menstruacije ponavljamo PAPA test kako bi se vidjelo da li se uspio "razbiti" CIN i virus. Sedmi dan "prvog kruga" dobila sam menstruaciju i receno mi je da tu sedmu vaginaletu ne koristim. Da li je to veliki propust? Ono sto me zanima a nisam uspjela dobit konkretne odgovore od svog ginekologa: da li virus HPVa ukoliko se izljeci (ovom metodom primjerice) trajno nestaje iz tijela i ne moze se dalje prenositi ili je on uvijek prisutan (ali ne uvijek aktivan) i sa svakim nezasticenim spolnim odnosom ja automatski zarazim partnera?

S obzirom da imam decka, HPV vjerovatno ima i on, na moj upit o njegovom ljecenju, receno mi je da se on ne ljeci i da je on nosioc sto je meni dosta cudno. To bi znacilo da i kada se ja izljecim virus mogu dobiti natrag i tako upast u zacarani krug. Da li je istina da se muskarci ne ljece? Tijekom uzimanja vaginaleta nismo i necemo imati odnose. Da li da u ostalom periodu dok ne izljecim virus koristimo kondome ili to vise ne igra ulogu? S obzirom da se virus HPVa prenosi i oralnim putem, da li smijemo upraznjavati oralni seks? Jednostavno ne znamo kako da se ponasamo po tom pitanju pa Vas molim da pojasnite.

Unaprijed puno hvala!!!!!

Lijep pozdrav,

Marina

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.08.2013. 17:20

Poštovana, previše pitanja odjednom koje nisam ni uspio zapamtiti i to je gradivo ginekologije od 20 knjiga.
Imate na ovim stranicama forum o HPV infekciji pa prvo to pročitajte pa mi se onda javite sa nejasnoćama.
Dakle HPV virus niste napisali koji tip. Nije svejedno da li se radi o tipu 16,ili 18 ili 31,33,33.
Drugo ova terapija neće izliječit HPV infekciju jer infekcija ili sama nestane kroz 6 mjeseci do 2 godine ili ako promjena dođe do CIN-a III treba je mehanički ukloniti.
Dakle lijek za HPV infekciju ne postoji. Postoji suportivna terapija za pojačanje imunološkog sustava, da organizam nadvlada infekciju.
Odnos možete imati isključivo sa zaštitom (kondom)
PAPA test ponovite za 4 mjeseca od prvog.

curica91

22.10.2013. 18:30

Poštovani!
U 12 mj prošle god dijagnosticiran mi je visokorizičan HPV (CIN 2) . 2 papa testa za redom su pokazivala cin 2, nakon čega sam bila na kolposkopiji gdje mi je rečeno da su promjene minimalne i da nema potrebe za nekim zahvatima. Nekih 6 mj sam uzimala beta glukan. Danas sam dobila rezultate od posljednjeg papa testa i cinova više nema,već samo upala .Dr.mi je prepisala Arilin rapid vagitorije i da za 6 mj dođem na papa test. O kakvoj bi se to upali moglo raditi? Dr nisam uspjela pitati jer mi je samo tel. javljeno. Da li bi nakon nekog vremena trebala ponovit Hpv tipizaciju? Znači li to da je virus nestao ili je i dalje tu ,samo su promjene nestale? Da li bi bilo dobro da opet počenm uzimati nešto za imunitet jer me strah da se cinovi ne vrate? Unaprijed se ispričavam što Vas toliko gnjavim happy. Hvala! Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.10.2013. 23:15

Poštovana, nastavite dalje sa uzimanjem beta glukana. Također napravite cervikalne briseve i bris na HPV.