Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


placenta previja


Autor Poruka

sanja

21.02.2002. 22:41

Poštovana dr. Kupešić,
molim Vas za savjet. Imam 30. godina i ovo mi je treća trudnoća.
Prošli tjedan u 25. tjednu trudnoće /Z.M. 19.08.01/ primljena sam u bolnicu zbog krvarenja /ljuštenje posteljice/.Ultrazvuk je pokazao da se placenta nalazi 13 mm preko unutarnjeg ušća. Primam infuziju 500 ml F.O.+ III. Pre-par+ III. Isoptin + Normabel 6 (6 kapi na minutu). Dopušteno mi je jednom na dan kratko ustajanje zbog obavljanja higijene. Inače od 17. tjedna trudnoće pila sam Pre-par tablete /retard 3 x 1 dnevno/.Ono što me zabrinjava su kontrakcije nepravilnog trajanja i inteziteta. Od samog početka trudnoće EMG je pokazao blage kontrakcije, a one su sada sve jače.
Ovo mi je treća trudnoća. Prve dvije koristila sam također Pre-par tablete. Prvo dijete rođeno je u 37. tjednu trudnoće - 2650 gr. a drugo u 38. tjednu trudnoće - 2600 gr. Tada mi je i rečeno da mi je posteljica citiram " loša, načupkana". Zabrinuta sam za ishod ove trudnoće i zanima me može li se ponoviti krvarenje i koliko se često to događa. Koliko se smijem nadati pozitivnom ishodu ove trudnoće?
Hvala na odgovoru. Sanja.

Doc dr. sc. S. Kupešić

22.02.2002. 22:46

Poštovana,
Placenta previja podrazumijeva smještaj posteljice u donjem uterinom segmentu, gdje se pod utjecajem rastezanja i širenja može desiti manje odlupljivanje posteljice, otvaranje krvih žila i ovisno o opsegu promjena krvarenje različita intenziteta. Vrlo je važno umanjiti kontraktilnost maternice (radi toga primate terapiju Pre-parom), kako ne bi došlo do obilnog krvarenja koje bi moglo komplicirati daljnji tijek trudnoće. Kod Vas je ovaj poremećaj pravovremeno dijagnosticiran, zbog čega ste zaprimljeni u bolnicu. Hospitalizacija je nužna kako bi se u slučaju potrebe mogao provesti operacijski zahvat, reanimacija, transfuzija krvi i dr. U interesu majke i djeteta kod pacijentica s placentom previjom trudnoća se operativno dovršava carskim rezom. Mislim da su u Vašem slučaju šanse za uspješno dovršenje trudnoće upravo proporcionalne uspješnoj "sedaciji" maternice tokolitičkom terapijom. Bilo bi značajno produljiti trudnoću što je više moguće kako bi se postigla što veća zrelost ploda za samostalni život izvan maternice. Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.