Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


procjena veličine fetusa


Autor Poruka

juliana

21.02.2002. 23:00

Štovana dr.Kupešić,
posljedni ultrazvuk u 31. tjednu trudnoće bio je " plod vitalan, glavom, uredna količina plodove vode, posteljica u fundusu i sprijeda. BPD 88 mm. TAD 88 mm, FL 60 mm , TT 2535 g = 90 centila." Bojim se "velikog djeteta". Prvo dijete je bilo 4200 gr. Koliki mogući prirast težine djeteta mogu očekivati do poroda? Napominjem da sam zdrava, te da je u prethodnoj i ovoj trudnoći OGTT test bio negativan te da nisam pretila.
Svi nalazi su mi u granicama normale osim lokaliziranih edema /šake, stopala i lice/ zbog kojih sam nekoliko dana provela u bolnici na pretragama - nalazi uredni.
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.
Juliana.

Doc dr. sc. S. Kupešić

22.02.2002. 22:27

Poštovana,
Ukoliko nema odstupanja u OGTT-u, te ukoliko je i prethodno dijete bilo natprosječne veličine, kod Vas se očito radi o ubrzanom rastu fetusa koji je uvjetovan viskom potencijalom (genetski uvjetovanim) za rast. To ćete najbolje saznati ukoliko suprug i Vi priupitate roditelje o Vašoj porođajnoj težini (jer te se značajke nasljeđuju). S obzirom da ste sada u 31. tjednu trudnoće i da je beba dosegla 90-u centilu, može se ponovno očekivati veliko novorođenče. Tjelesna težina fetusa svakako će ovisiti o slijedećim faktorima: da li ćete "nositi" do termina, da li imate kakvih predležećih bolesti koje bi mogle umanjiti prirast tjelesne težine fetusa (poput arterijske hiperetenzije), kakva su doplerska mjerenja fetalne i umbilikalne cirkulacije itd. itd. Svi smo različiti: neki su "košarkaške" visine, neki odlično funkcioniraju i sa 150 cm, sve to ovisi o genetskom mirazu koji nam je dodijelila priroda. Nemojte se opterećivati ovim podacima o porođajnoj težini, bitno je znati njenu približnu vrijednost radi načina vođenja poroda, a najvažnije je da je dijete zdravo i donešeno, to mu daje garanciju za normalno napredovanje neovisno o tjelesnoj težini. Puno sreće.