Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pobacaj i nova trudnoca


Autor Poruka

Jasna

30.11.2001. 14:51

Pozdrav !
Prije mjesec dana imala sam pobacaj u 11 tjednu trudnoce..40 dana prije toga pocelo je lagano krvarenje, nakon cega sam od svog dr-a dobila "dabrostan" tablete..poslije je ustanovljeno da se trudnoca dalje razvijala bez ploda..rasla je samo vrecica..nakon toga prestala sam piti tablete, pocelo je krvarenje, i obavljena je kiretaza...Ginekolog je rekao da se moramo slijedeca 3 mjeseca cuvati trudnoce a onda mozemo opet na tome poraditi..
u jednom pitanju od prije, gospodi Mariji, na slican problem rekli ste da mora proci 6 mjeseci do slijedece trudnoce (najmanje)...
zanima me da li je moj doktor pogrijesio (jer je rekao da se ceka 3 mjeseca), ili sve ovisi o "uzroku" pobacaja, i stajnje organizmu nakon pobacaja...
jako mi je bitno radi li se o 3 ili 6 mjeseci cekanja, zbog promjena na poslovnom planu...Hvala lijepa...

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.12.2001. 14:01

Poštovana,
Razdoblje pauze između kiretaže zbog spontanog ili zadržanog pobačaja zavisi od pacijentice do pacijentice, a uvjetovano je s dobi pacijentice, uzrokom pobačaja, nužnostima provođenja pregleda kojr pacijentica mora obaviti prije planiranja naredne trudnoće i sl. Nakon svakog pobačaja suvremena ginekološka praksa zahtijeva detaljnu obradu i analizu uzroka prethodnog pobačaja koji predstavlja veliki psihički i fizički stres za pacijenticu. Stoga Vam savjetujem da ovaj tromjesečni ili šestomjesečni interval iskoristite za što potpuniju obradu i otkrivanje uzroka nesretnog ishoda prethodne trudnoće (isključiti infekciju, hormonski ili anatomski uzrok pobačaja) kako bi naredna trudnoća rezultirala urednim porodom zdravog novorođenčeta.