Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Podvezivanje


Autor Poruka

Meri

28.11.2001. 09:26

Poštovana,
molim Vas za vaše mišljenje obzirom da se kod vrlo malo govori o podvezivanju kao načinu kontracepcije. Napominjem da imam 38 godina, dvoje djece. Koji su eventualni nedostaci te vrste kontracepcije? Koliko je zabrinjavajući CIN-2,5 na papa testu, postojala je jedna bakterija koja je liječena i uskoro trebam ponoviti papa?
Hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.11.2001. 21:32

Poštovana,
Obostrano "podvezivanje jajovoda" spada u tzv. kirurške metode kontracepcije koja se izvodi minimalno invazivnim zahvatom (laparoskopski). Prije podvrgavanju takvom zahvatu preporuča se učiniti detaljan pregled ginekologa i ultrazvučna procjena ginekoloških struktura kako bi se otklonila sumnja na postojanje bilo kakve patologije koja bi mogla kompromitirati ovu metodu. Svakako, u Vašem slučaju neophodno je imati uvid u ponovljeni Papa pregled.
Tada Vi i Vaš suprug morate napisati zamolbu etičkom povjerenstvu Ustanove u kojoj se planira učiniti zahvat, jer ovakva metoda podrazumijeva "ireverzibilnu" kontracepciju. S obzirom na Vašu dob i završenu reprodukcijsku funkciju mislim da nema dilema oko odabire ovakve metode, te se nakon svih ovih priprema i formalnosti pripremate za laparoskopiju što podrazumijeva internistički, laboratorijski i anesteziološki pregled. Laparoskopski se zahvat izvodi u potpunoj anesteziji i traje 15-ak minuta, te se kući otpuštate jedan dan nakon učinjene operacije.