Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici


Autor Poruka

cik-cak

18.11.2011. 22:50

Poštovani doktori! Molila bih Vas da mi objasnite vezu između policističnih jajnika i prekomjerne dlakavosti.Imam 43god.i s tim VELIKIM problemom živim već oko 25godina,naime,pojačana dlakavost je naglašena na licu,brada-od uha do uha.teško se nosim sa time,uz svakodnevno brijanje...užas!!! Isto tako dlake su prisutne,(i to dosta) po prsima,koje čupam pincetom jednom mjesečno.Tu se isto bojim da ne dođe do raka dojke,jer mi se zna desiti urasla dlaka i napravi se čir,dosta bolno. Zanima me,ako si dam odstraniti jajnike i maternicu,dali će se taj moj PROBLEM PREKOMJERNE DLAKAVOSTI riješiti,ili barem smanjiti.Imam jedno dijete,i zbog tih policističnih jajnika nisam mogla više zanijeti,jer dok su mi radili punkciju jajnika,(prije 22god.)napravile su se priraslice i potpuno začepile jajovode(napravila sam pregled-jako bolan).Novaca za skupe lasere nemam,pogotovo za tako puno dlaka (i po nogama-po bedrima),pa sam razmišljala na tu opciju. Molim Vas za savjet što da napravim i Vaše dragocjeno mišljenje o mom ZAISTA VELIKOM problemu.Hvala Vam puno na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.11.2011. 13:15

Poštovana, vaši jajnici luče povišene količine androgenih hormona, testosterona, dehidroandosterona, koji djeluju na ciljana tkiva -dlaku, kožu itd.
Pojačana produkcija istih stimulira dlake na pojačani rast (hirzutizam).
Terapija svakako nije operativno odstranjenje jajnika i maternice već antiandrogena terapija. Savjetujem da se konzultirate sa svojim ginekologom i endokrinologom po potrebi.

cik-cak

20.11.2011. 19:45

Puno Vam hvala na savjetu,posjetit ću ginekologa i nadam se nekom rješenju.