Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim za mišljenje


Autor Poruka

mtanja

18.07.2011. 10:35

Poštovani,
prije god.dana planirala sam trudnoću,pa sam uradila PAPA (koji radim jednom godišnje) i nalaz je bio L SIL-CIN1+inflamacija. Kolposkopski nalaz omgko OUE polje uske ektopije(jod.neg) nastavlja se nezreli metaplastični epitel,te na prednjoj usni polje A-W epitela s nježnim mozaikom. S-K granica vidljiva. Doktor je sumnjao na HPV, pa sam i to uradila. Bio je NEG.(0,53)
Mikrobiološka analiza na hlamidiju, gonoreju,trihomonas i kandidu je: NIJE NAĐENA. Uradila sam ponovo Papa test i čekam rezultate.
Još tebam dodati da imam konstantno( godinama) pojačan sekret koji se ne može sanirati i policistične jajnike zbog kojih sam 3 god. koristila Diane 35. Mens.ciklus mi je većinom na 40 dana.
Molim Vas za mišljenje (s obzirom na rezultate analiza) da li sekret može biti takvog nalaza PAPA testa i ektopije i kako ga se riješiti?
Da ne zaboravim, imam 33 god. i jedno dijete. ( već 6 mj.bezuspješno pokušavam zatrudniti)

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.07.2011. 22:45

Poštovana, nalaz PAPA testa ukazuje na blagu atipiju. Da li ste radili HPV genotipizaciju na visoki i niski rizik?
Kolposkopski nalaz uz lagano aceto-bijeljenje može ukazivati i suspektan je na infekciju HPV-om. S tim se slažem kao i Vaš ordinarijus.
Ukoliko je HPV negativan na visoki rizik, i negativni cervikalni brisevi, savjetujem napraviti bris na HPV na nizak rizik.
Također savjetujem terapiju istih promjena. Eritroplakija koju imate na vratu maternice i nezreli metaplastični epitel odraz je vjerovatno kronične upale ili dugotrajnog uzimanja oralnih kontraceptiva.

mtanja

19.07.2011. 13:50

Hvala Vam na odgovoru! Nalaz na visokorizični HPV sam radila - bio je NEGATIVAN ( 0.53) Doktor nije predložio da se uradi nalaz na niskorizični, pa ću i to zahtijevati. U petak sam ponovo uradila PAPA i mikrobiološku analizu na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu,pa čekam rezultate.
Šta predlažete u suzbijanju pojačanog sekreta kojeg uvijek imam i ne reagujem na vaginalete: Betadin, Daktanol i Poliginaks.Inače nema neugodnog mirisa, niti mi predstavlja nelagodu osim što je obilan.
Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.07.2011. 16:36

Savjetujem ukoliko su nalazi cervikalnih briseva sterilni npr. preparate koji zakiseljuju rodnicu npr. Vagisan ili Multigyn vaginalete.

katestimac

02.08.2011. 21:55

Poštovani,
u srpnju 2010. nakon posjeta ginekologu zbog čudnih menstruacijskih ciklusa u trajanju od 1-2 dana, pa pauza od 2 dana, pa opet 2 dana menstruacije i uslijed neobičnih vrtoglavica na pregledu mi doktor nije ništa objasnio,posumnjavši na trudnoću na kojoj radimo već pola godine od pregleda, doktor me baš i nije obradovao, već procijedio da imam cistu na desnom jajniku veličine jajeta i da je ona 80%od krvi i mesa, a 20% vodena tekućina, na nalazu je zapisano sljedeće:

Anamneza: Zadnja 3-4 mj ima oskudne menstruacije, zadnja takva 12.6. P=0, Ab=0
TVUZV: Uterus ispružen, dextroponiran 65x47mm. Endometrij 10mm. Lijevi ovarij 31x21mm.Desno ovarijalno ovalna ograničena tvorba 51x37mm veći dio solidne i manji cistične.
Dg. Hypomenorrhoeae, Tm ovarij lat.dex. Preporuča se nalaz tm markera (Ca125) te Color doppler uzv. pregled. Kontrola iza menstruacije.

Krvni nalaz mi je kao i uvijek užasan, leukociti 10.0; eritrociti 4.50; Hb 117; hematokrit 0.357, MCV 79.3, MCH 26.0, MCHC 328, RDW 14.7; trombociti 222; metaboliti i supstrati Uk.bilirubin 7.1;elementi u tragovima Fe 6.4, UIBC 63, TIBC 69, proteini CRP2.2.

Na vađenje markera nisam otišla iz financijskih razloga i zbog straha kakav će nalaz biti. Kako mi je i sam doktor na pregledu rekao da postoji Google ako me zanima što mi je i dali se cijela stvar može zakomplicirati sve to mogu pronaći na internetu. Iskreno nisam od nikog čula da ima mesnato-vodenu cistu, no nema veze. Razlog zbog kojeg vam pišem je sljedeći. Odlučila sam otići na ginekološki pregled prije 3.tjedna kod privatne ginekologinje, ali joj ne spominjati nalaz ni cistu ni išta jer me zanimalo drugo mišljenje.

Ona navodi sljedeće:

Menarhe:14
Porodi:0
ZM: 24.6.2011.
MC:28-30 /4-5
Ginekološki nalaz:U spekulima porcija cilindrična, u rodnici sekrecija sluzava. Uterus u RVF-u, normalno velik, tvrd, gibiv, bezbolan na palpaciju. Adnexa slobodna, obostrano neosjetljiva kod palpacije.Uzet PAPA i nativni bris. (Papa nalaz čekam,a nativni bris ne znam što je)
UZVTVS:uterus u RVF-u, normalne veličine, uredan, jasnog odjeka endometrija za 2.fazu ciklusa. Ovariji obostrano uredne veličine i građe. U cavum Douglasi se ne prikazuju slobodne tekućine.
Th Folacin tbl 1x1

Dakle, sigurno ste se umorili čitajući.. happy ..zanima me dali je moguće da je cista nestala ili se samo sakrila negdje? Lijepo je čuti dobre vijesti ali mi to odjednom djeluje nestvarno. Jedino što sam koristila je kantarionovo ulje preko noći kao oblog da izvlači cistu...tako kažu travari da pomaže, povukla mi se tupa i dosadna bol koju sam osjećala na lijevom jajniku (osjećaj je bio nešto poput starih budilica da tuče), vrtoglavica nemam iako sam popila samo jednu kutiju tbl. željeza.
Ukoliko je moguće objasnite mi riječi : Uterus ispružen i uterus u RVF-u, dextroponiran, endometrij 10mm-što je to?,adnexa, u spekulima porcija cilindrična, nativni bris, cavum Douglasi.
Također me zanima kolike su mi šanse da zatrudnim, nakon godine i par mjeseci i svega ovoga sve me počelo zbunjivati da više nisam sigurna u čemu je problem, što se tiče njega je sve u redu, možda se nadam uzalud i vlak mi je odavno otišao kako bi mnogi rekli, imam 29. g. i vjerujem da nada umire zadnja.

Unaprijed zahvaljujem i srdačan pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.08.2011. 13:05

Poštovana, ukratko, cista je bila kod vas pristuna ali je prsnula i nestala. Dakle to se često događa u praksi, što je pozitivno za Vas.
Ginekološke termine koje ste naveli, su skroz normalni i predugo bi trajalo da to pojasnim. To je ginekološka terminologija i ovaj zadnji nalaz koji ste opisali je skroz uredan, i nema nikakvih odstupanja.
Pošto radite na postizanju trudnoće, savjetujem ako je prošlo više od godinu dana, obradu koja za početak uključuje cervikalne brisve, spolne hormone, hormone štitnjače, prohodnost jajovoda, spermiogram itd.

MALAL

17.08.2011. 15:05

Poštovani!

Lijepo Vas molim za savjet! Naime, suprug i ja planiramo trudnoću tj. radimo na njoj....dosta sam čitala po netu i često se spominje da se i prije trudnoće treba tj. da bi bilo poželjno početi piti neke "prenatal" pripravke vitamina i minerala. Tako sam ja počela piti "Prenatal nutrients" od Solgar-a...
Pa sad me zanima dal je to OK? I ako je, dal je potrebno posebeno piti i pripravak folne kiseline ili je dovoljna količina koja je sadržana u "Prenatal-u" (400 nano g u 2 zbl.)?

Također me zanima, koliki bi trebao biti najmanji period "čišćenja" od kontracepcijskih tableta prije začeća? Zadnju kutiju popila sam u lilpnju ove godine.....

Hvala i lijep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.08.2011. 20:05

Poštovana, preparati folne kiseline uzimaju se prekoncepcijski. Minimalna doza koja se daje je 400 mikrograma.Da bi postigli učinak tu dozu treba uzimati 3mjeseca pretkoncepcijski i u trudnoći do 12. tjedna.
Mislim da svi preparati na tržištu imaju čak i dvostruku dozu u sebi.
Što se tiče pauze od kontraceptivnih pilula, mislim da je dovoljno minimalno tri mjeseca.

MALAL

18.08.2011. 10:50

Hvala Vam na odgovoru!

senchyy

20.08.2011. 10:25

Postovani:
imam jedno pitanje..
imala sam odnos prije 7 dana i moj muz je svrsio u mene pa me zanima da li je dovoljno da prodje 7 dana da bih uradila test na trudnocu ili trebam duze da cekam
unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.08.2011. 11:45

Poštovana, prerano je da napravite test na trudnoću. Savjetujem da isti napravite u vrijeme očekivane menstruacije. Nikako prije.

...ivana...

22.08.2011. 15:25

Poštovani,
zadnju mengu sam dobila 20.6.11. a prije toga 20.5.2011. Napravila sam test i pokazao se pozitivnim. Narucila sam se ginekologu, dali mi na pregledu moze utvrditi tocno koliko sam tjedana trudna ili samo okvirno? Zanimaju me po kalendaru koji dani su mi bili plodni nakon zadnje menstruacije?
Unaprijed vam se zahvaljujem,
pozdrav...

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.08.2011. 23:00

Poštovana, ako je ciklus pravilan, redovan, onda se trudnoća broji od prvog dana zadnje menstruacije, dakle od 20.6.2011.
Svakako se na osnovu UZV mjerenja ploda može u dan odrediti starost trudnoće ( Uglavnom se ultrazvučna korekcija trajanja trudnoće radi kod nepoznate zadnje menstruacije, zatim kod neredovitim produženih ciklusa, itd)

ANN21

28.08.2011. 04:10

Poštovani!!!

Trebam li obavezno posjetiti ginekologa prije stupanja u prvi spolni odnos??

Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.08.2011. 15:20

Poštovana, nije nužno.

belica

28.08.2011. 15:25

Eh ovako malo sma u dilemi. pa bi molila za Vašupomoć..Imam 20 godina i prije mjesec dana sam imala *suhi sex sa dečkom*, on je bio u boksericama, a ja u donjem vešu, pošto mi je posljednji dan ciklusa imala sma i dnevni uložakk..Zanima me da li postoji mogućnost trudnoće na taj način jer sam čula da kroz neke tkanine mogu proći spermatozoidi..On nije svršio al na boksericama mu je bio trag preejakulata..Nisam imala nikada spolne odnose, još uvijek sam nevina zanim me da li s emože himen probiti na taj načinn sexa.Menstruacija mi kasni par dana, imama brigu o tome da li je moglo doći do začeća, međutim menstruacije mi nisu baš redovne jer su ugl u periodu od35,37, a nekada i 40 dana, ove godien i prošle mi se desilo da je izostala dva puta , a ove godine jednom u mjesecu martu..tako d a ne mogu tačno odreiti da koliko mi kasni već je kraj mejseca ja nisma niakkao dobila, niti imam standardnih znakova pms-aMolim da mi date savjet i Vaše mišljenje u vezi cijele priče...Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.08.2011. 16:45

Poštovana, nikako nećete ostati trudna na taj način. Savjetujem pregled ginekologa zbog neredovitih ciklusa.

belica

29.08.2011. 20:00

Hvala Vam zaista na brzom odg jer me3 je panika uhvatila..pošto su nam se organi dodirivali preko veša,a trag preejakulata je bio,pa sam mislila da može doći jer je vlažna sredina..čak sam i umislal ja milsim neke simptome...osjećam bol u grudima, karlici,malu mučninu..nadammse da su to predznaci pms-a..koji uzrok još može da bude neredovnim menstruacijama..Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.08.2011. 22:50

Poštovana u vašoj dobi svakako treba isključiti policistične jajnike kao prvi uzrok oligomenoreja .

belica

30.08.2011. 10:10

Aha...do koje dobi je normalno imati neredovne menstruacije..Policistični jajnici, da li utiču na plodnost žene i kada se javljaju, ako u mojoj dobi semože isključiti..Po Vašoj procjeni, ako ej moguće odrediti iz ovih informacija,šta bi mogao bi ti kod mene uzrok na osnovu godina,stanja da nisam imala odnose,povremeni stres oko fakulteta,ove zabrinutosti..i sl.Hvala unaprijed!