Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policistični jajnici?, ponovo


Autor Poruka

Vedrana

20.05.2002. 11:02

Cijenjena doktorice Kupešić,

Puno hvala na brzom i utješnom odgovoru na moje pitanje o policističnim jajnicima koji su mi dijagnosticirani, iako nemam baš nikakve simptome, osim produženog ciklusa (35- 38 dana)
U četvrtom mjesecu sam primila terapiju pergonalom i profasi injekcijama, ali do trudnoće nije došlo, a menstruacija je nastupila 29. dan ciklusa.
Slijedeći mjesec mi je bez ikakvih stimulacijskih medikamenata menstruacija ponovo došla točno 29. dan. Da li se možda dogodilo da su mi jajnici počeli "normalno" raditi i da mi ciklusi nisu više anovulacijski, te da li sada imam veće šanse za trudnoću?

Jedan liječnik mi je E-mailom odgovorio da se kod mene radi o sindromu "nalik na policistične jajnike", tj. nema simptoma, ali jajnici su policistični, a simptomi će se pojaviti kasnije i cijeli život ću morati paziti na težinu i kontrolirati se, što mi zvuči smiješno, budući da imam 52 kg. Iskreno, jako me je prestrašio, pa me zanima što Vi mislite o toj dijagnozi i da li je etički u redu davati takve zloslutne izjave bez ikakvog pregleda ili detaljnijeg opisa situacije. Koliko je taj sindrom "nalik na policistične jajnike" čest?

Unaprijed hvala na strpljenju,

Srdačan pozdrav od Vedrane!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 22:17

Poštovana,
Prije svega treba razlikovati sindrom policističnih jajnika i policističan izgled jajnika. Sindrom policističnih jajnika predstavlja skup simptoma poput neplodnosti, hirzuitizma (maljavosti), amenoreja do oligomenoreja, smetnji od strane tena (akne), najčešće prisutne pretilosti i sl. Takve pacijentice imaju brojna hormonska odstupanja u omjeru FSH/LH, povećanoj količini androgena i sl.
Policističan izgled jajnika (engl polycystic like ovaries) često se nalaze u žena mlađe reprodukcijske dobi, pacijentica koje su prekinule rabiti oralne kontraceptive, onih koje su naglo izgubile na tjelesnoj težini, češća je u određenim porodicama, i sl, i podrazumijevaju ultrazvučnu sliku jajnika koji pokazuju povećani broj sitnih (antralnih) folikula. Ukoliko ovakva ultrazvučna slika nema svoju endokrinološku i/ili kliničku podlogu, ona doista ne treba zabrinjavati pacijenticu kojoj je opisan ovakav izgled jajnika.