Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polip


Autor Poruka

vedrana

13.06.2001. 09:44

> Gospodo Sanja hvala Vam na ovim stranicama i na Vasem trudu da pomognete
ljudima!
> Moje stanje je slijedece:imam mali polip (koji ne raste) vec 3
godine,uredne jajnike,uredan ciklus 29-30 dana i zadnju 1,5 g nekad cin1
nekad cin2,kolposkopija je pokazala uredan PAPA nalaz.
> Ne mogu zanijeti jer je kod supruga smanjen broj spermatozoida.
> Moje pitanje dali moram operirati polip i ako svake godine radim color
dopler dali sam tada sigurna da ne postoje nikakve promjene na
jajnicima?Postoji li mogucnost da se sperma moga supruga popravi???

Doc. dr. S. Kupešić

15.06.2001. 00:34

Poštovana gospođo Vedrana,
Zahvaljujem na lijepim riječima. Što se tiče nalaza Vašeg supruga (smanjena pokretljivost spermija), s obzirom da ne raspolažemo detaljnim podacima teško je reći da li postoji mogućnost poboljašanja koje bi dovelo do nesmetanog zanošenja. Na to pitanje najbolje bi odgovorila urološko androloška obrada koja bi uključivala konzilijarni pregled urloga spercijaliziranog za mušku neplodnot (u našem timu je to Prim Parazajder , tel 3712111, urološka ambulanta Opće bolnice Sveti Duh, ambulanta četvrtkom ujutro)
Analizirajući Vaš upit također nemam jasnog podatka da li je polip lociran u materničnoj šupljini (endometrijski polip) ili se radi o polipu na grliću maternice (cervikalni polip). Naš je savjet odstraniti ovu dobroćudnu leziju bez obzira na njenu lokaciju. Dugim stajanjem polipi mogu podlijegati nekrozi (propadanju) i postajati idealnim medijem za razvoj upale , a ukoliko su smješteni u materničnoj šupljini mogu ometati nidaciju oplođenog jajašca.
I odgovor na Vaše treće pitanje vezano je uz procjenu stanja na janicima metodom doplera u boji. Ova je metoda doista visoko osjetljiva za razaznavanje promjena na jajnicima, te možete biti prilično sigurni da je zdravlje janika očuvano ukoliko se redovito pregledavate ovom tehnikom. Ipak, ne znajući Vašu životnu dob , ali uočivši Vašu želju za potomstvom, željela bih Vam sugerirati što bržu obradu i što skorije uključivanje u primjereni oblik medicinski pomognute oplodne, koji su najbolja smjernica za uspjeh. Želim Vam puno sreće u daljnjim nastojanima da postanete roditeljima.