Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polip i vanmenstrualno krvarenje


Autor Poruka

Nina13

01.11.2019. 18:50

Poštovani.
Imam 41 g i na zadnjem pregledu kod ginekologa otkriven mi je endometrijalni polip. Dobila sam dufaston tablete 16 dan menstruacije 10 dana. Prije terapije su mi se pojavljivala lagana krvarenja, više kod brisanja ili na dnevnom ulošku i to oko 20 dana ciklusa s tim da je ciklus trajao oko 23 /24 dana. Sad još uvjek dok koristim terapiju, (a ovo je sad treći mjesec da ju koristim) , pojavljuje se isto to krvarenje na 20 dan, što znaći da dufaston koristim tek ćetvrti dan.
Brine me dal je to normalno i dal to stvara taj polip? Bris i papa test uredni.
Hvala. Lp.

Ivo Balenović, dr. med.

02.11.2019. 10:25

Poštovana, nema razloga za brigu. Endometralni polip je benigna tvorba. To je samo normalna sluznica maternice koja je 'previše narasla'. Dobili ste odgovarajuću terapiju i potrebno je uraditi ultrazvučni pregled neposredno nakon menstruacije. U večini slučajeva polipi se odbacuju menstruacijskim krvarenjem. Samo u slučajevima kada oni perzistiraju dulje vrijeme ili kod žena u menopauzi (koje više nemaju menstruacije) preporučljivo je odstraniti ga histeroskopskim zahvatom.

Nina13

03.11.2019. 10:35

Hvala na odgovoru. Dal mi samo možete pojasniti zašto se događa ovo krvarenje na 20 dan menstruacije evo traje i dalje, a koristim dufaston? Jel iz dufaston nebi trebalo biti krvarenje. To me najviše brine.
Puno hvala. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

03.11.2019. 16:45

Možda bi trebalo pokušati s višim dozama. Možda je još uvijek preniska doza gestagena koji sprječavaju krvarenje.