Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pomoć


Autor Poruka

Nataša

26.11.2001. 15:12

Lijepo bih Vas molila da mi odgovorite na slijedeće pitanje.
Suprug i ja smo nakon nekoliko godina liječenja neplodnosti odlučili ići na metodu umjetne oplodnje s doniranim sjemenom. Zanima nas na koji se način uzima sjeme iz banke spermija- odnosno po kojoj osnovi. Da li samo na osnovu krvne grupe supruga ili se uzimaju u obzir i neki drugi čimbenici. Molim vas detaljan odgovor

Unaprijed zahvalni očekujemo vaš odgovor

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 22:17

Poštovana,
Postupak donacije sjemena provodi se u skladu s etičkim načelima i u strogo kontroliranim uvjetima 1. darovatelj je mlađe životne dobi i dao je manje od 5 uzoraka sjemene tekućine iz koje je u našoj populaciji postignute trudnoća, 2. darovatelj mora biti testiran na Hepatitis i AIDS, te psihološki testiran, 3. fenotipska obilježja, te krvna grupa i RH faktor moraju biti podudarni s bračnim partnerima koji zahtijevaju donaciju sjemena, 4. darovatelj ne smije bolovati od spolno presnosivih bolesti niti biti promiskuitetna osoba, 5. specifične zahtjeve (kvocijent inteligencije, sklonost, stupanj naobrazbe... i sl) u nekim je ustanovama također moguće saznati, ali takve se informacije mogu dobiti tek na konzultacijskom pregledu s Voditeljem Banke sjemena koje se u RHrvatskoj nalaze u Klinici za ženske boelsti i porode Petrova i Vuk Vrhovec.