Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća


Autor Poruka

Viktorija

26.11.2001. 13:33

Poštovana dr.Kupešić!
Imam problem vezan uz trudnoću kojeg ne mogu riješiti 10 godina, a sada imam 30 godina i nemam djece.
Imala sam šest spontanih pobačaja i sedam puta sam kiretirana.
Kada sam imala 17 godina ultrazvukom je ustanovljeno da imam septum u maternici, te mi je rečeno da će se morati ukloniti ukoliko kasnije budem imala problema sa začećem. Međutim začeće nikada nije predstavljalo problem nego je problem što se pobačaj uvijek dogodi u osmom ili devetom tjednu trudnoće, osim u zadnjem slučaju kada sam uspjela ući u četvrti mjesec trudnoće.
Od 1991. do 1994. imala sam tri spontana pobačaja, te su u tom periodu napravljene brojne pretrage (HSG, brisevi, spermiogram supruga) koje su se pokazale urednim, pa je uzrok ostao u septumu maternice. 1994. moj suprug je poginuo i tada nisam imala snage ići dalje rješavati taj problem. Po preporuci sam ipak 1996. godine otišla u Petrovu bolnicu gdje je napravljena resekcija septuma uterusa. Nakon pola godine ja sam se udala, ostala trudna (misleći kako je moj problem riješen), međutim pobačaj se ponovio, te se ista stvar dogodila 1999. godine. Ponovno smo i suprug i ja išli na pretrage, u zadnjem slučaju je i plod poslan na analizu, međutim po svim nalazima sve je bilo u redu i nitko mi ne može reći zašto se to događa (uglavnom su to bile rečenice utjehe kao: događa se, mladi ste, imate vremena, itd). To me je dakle već psihički uništilo, ali i dalje ne odustajem od svoje želje.
Prošle godine ponovno sam se odlučila na trudnoću, možda više samim time što se u Osijeku, gdje živim, pojavio liječnik koji je pomogao mojoj poznanici, pa sam i ja otišla k njemu. Uz ultrazvučni pregled (bez klasičnog ginekološkog) konstatirao je da sam "zdrava žena" i da prepreka trudnoći nema. Mojoj sreći nije bilo kraja, no ipak sam obavila i pretragu vezanu uz hormone (rezultat je bio u redu). Bila sam presretna jer se pojavio konačno netko kome mogu vjerovati. Međutim, sa osam tjedana trudnoće počela sam krvariti i ostala na bolovanju mjesec dana uz propisanu terapiju koje sam se pridržavala. Nakon toga po njegovim riječima nije više bilo razloga biti na bolovanju, pa sam počela raditi (inače radim u uredu). To mi je moram priznati psihički godilo, jer me odvraćalo od ružnih misli i straha koji je uvijek dijelom bio prisutan. 30.12.2000. primljena sam u osječku bolnicu kao hitan slučaj za serklažu jer sam bila otvorena 1 prst i tada sam ušla u četvrti mjesec trudnoće. I kao takav nazovimo hitan slučaj ležala sam 4 dana u bolnici uz terapiju Normabela od 2 mg 3 puta na dan. Govorila sam da osjetim pritisak u donjem dijelu trbuha ali je odgovor bio: samo mirujte. Na dan kada sam trebala biti pripremljena za serklažu, doktor koji me pregledavao ostao je izbezumljen i počeo vikati zašto mi nije dan prepar, jer sam se još više otvorila i nakon par sati pukao je vodenjak i pobacila sam. I što drugo sam mogla misliti: bila je Nova godina, moj doktor je nedostupan jer je na godišnjem odmoru, a nitko se nije smilovao nešto napraviti da se to ne desi, jer ne dešava se prvi nego šesti put. Ponovno sam kiretirana i nakon pet dana još jednom jer prvi puta nije dobro napravljeno. Bila sam uništena i psihički i fizički, više nikome ne vjerujem i to me dovelo do faze da se bojim običnog pregleda. Znam da Vi znate bolje od mene koliko to djeluje na psihu, ali me ovo stanje dovodi do očaja i mislim da je ovaj posljednji događaj rezultat nečijeg nemara. Zaista sam se uvijek pridržavala savjeta doktora i poslušala sve što su mi rekli i tako se i ponašala.
Ovo pismo je možda predugačko, možda sam nešto i preskočila što je bitnije za reći ali u mojoj glavi je zbrka misli jer dok ovo pišem ponovno proživljavam tu agoniju, pa Vas lijepo molim da mi date savjet što mi je činiti dalje i kome se mogu obratiti.
Unaprijed zahvalna, Viktorija.

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 22:24

Poštovana,
Zbog doista više nego opterećene reprodukcijske anamneze trebali biste učiniti nekoliko koraka: 1. pregled trodimenzionalnim ultrazvukom koji je neinvazivan, bezbolan i neškodljiv i koji s lakoćom može uočiti bilo kakav anatomski defekt koji može uvjetovati spontane pobačaje (npr. reziduum septuma - nedostatno otklonjeni septum, ili intrauterinu priraslicu koja može biti posljedica kiretaže i sl), 2. napraviti paletu mikrobioloških pretraga cerviksa, 3. hormonske pretrage kako bi se procijenila funkcija žutog tijela, 4. kariogram oba supružnika kako bi se otklonila sumnja na kromosomske anomalije koje mogu biti uzrokom spontanih pobačaja , 5. otkloniti sumnju na imunološke uzroke spontanih pobačaja ... Kao što vidite postoji mnogo otvorenih pitanja na koje treba pokušati naći odgovore. Biti će nam drago pokušati na neka od Vaših pitanja pronaći odgovor te Vas mogu uputiti na tel 01 37 12 109 radi narudžbe za spomenute pretrage.