Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pomoc!


Autor Poruka

Klaic112

03.06.2020. 18:20

Postovani,
Naime moj problem je zapravo stalni iscjedak. Meni ne prode ni dan a da ja ne koristim dnevni ulozak jer mi je iscjedak jak a prije menstruacije bude zuti i to vec od kako znam za sebe se borim sa iscjedkom. Nekad mi se zna desiti da me nakon pisanja pece iako nema nikakve infekcije ni nista (ali ne za vrijeme pisanja nego nakon pisanja neki cudan osjecaj) .
Prosle godine sam prvi puta u zivotu dobila i infekciju sa gustim sirastim iscjedkom i posjetila svoju ginekologicu koja je bila vrlo neljubazna. Spomenula sam joj iscjedak koji me muci i koji je zapravo za vrijeme plodnih dana znao imate pojave krvi ali to jako malo jedva primjetno. I ginekologica mi se nasmijala i rekla da je iscjedak sasvim normalna pojava(naravno da sam spomenulabi taj zuti iscjedak i stalni iscjedak zbog kojeg konstantno moram nositi dnevne uloske), a za infekciju kad sam je pitala je rekla da to MOZE biti gljivicna infekcija da si samo neka kupim neke vaginalete. Dakle moja doktorica meni nije uopce rekla sto mi je niti mi je propisala tablete nego sam ja sama na svoju ruku uzela neke vaginalete i infekcija je prosla. Ali iscjedak je i dalje tu. Takoder moje menstruacije su uzasno jake i sluzave sa ugruscima i bolne. Ispricavam se ako je to normalno samo me malo sve to zabrinjava. Moja ginekologica mi je prosle godine napravila detaljni pregled i sve je bilo ok mislim na PAPA test i UZV. A ove godine je rekla da nista prije 6.mj i da za dalje ne zna zbog situacije s koronom pa se zato obracam Vama. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

03.06.2020. 22:00

Poštovana, pojačani iscjedak može biti posljedica infekcije. U rodnici žive mnoge bakterije i gljivice i kada se poremeti normalna vaginalna mikroflora mogu se razmnožiti više od uobičajenog i izazvati pojačani iscjedak. To je najčešće i takve se upale liječe vaginaletama (antibiotskim - bakterije, antimikotskim - gljivice). Gljivična upala je obično popraćena sirastim iscjetkom i svrbežom, dok je bakterijska uglavnom popraćena žuto zelenim pjenušavim iscjetkom neugodna mirisa. Postoji mogućnost infekcije bakterijama koje nisu uobičajeni stanovnik rodnice (klamidija, mikoplazma, ureaplazma, gonokok...) i koje se prenašaju uglavnom spolniim putem. Za dijagnozu tih bakterija potrebno je učiniti cervikalne briseve i liječiti ih prema antibiogramu (ako se dokažu)

Beogradjanka

16.06.2020. 10:40

Postovani,
Ukratko sta mi se sve dogodilo pa pitanje.
-kiretaza pre godinu dana, nakon toga su mi mentruacije ok bile.
-ureoplasma, pila sam lekove i posle toga kontrola i sve ok, nema je, samo sam jednom radila bris nakon lekova, nisam 3x kako sam citala na netu.
-papa 3, pa nakon 10 dana kod drugog lekara papa 2 ali sa promenama na materici.
-biopsija, hronicna upala materice bez ikakvih zahvata, savet papa za 6 meseci.
Menstruacije su mi kao da krece 2 dana, samo tamna krv i onda krene. Ili krene i nema jedan dan i onda zaista krene ona prava.
Druga stvar je da od januara osecam i to sam do sada 3 puta osetila da imam kratak dah, osecam kao da mi srce lupa u vratu i bije u grudima, suvo grlo i kao da me grebe. To traje po nedelju dana i prestane.
Da li je mozda stitna zlezda u pitanju ili su neki moji strahovi, da li sam anksiozna?

Liskić

16.06.2020. 11:25

Poštovani Doktore, srdačan pozdrav.
Problem imam sa menstruacijama zadnjih nekoliko mjeseci. Imala sam ciste na jajnicima, tada su mi se produljile menstruacije, vrlooskudno krvarenje, ali više dana, po 14 dana. Stavljena je Mirena u novembru 2019, ali je nisam podnosila i izvađena je već u januaru 2020. Nakon toga se oučava i endometriozna cista, tako mi je rečeno. Menstruacije od februara su mi nekako bile oskudne jako, dovoljan je bio dnevni uložač i uvijek im je prethodilo krvarenje u vidu smeđeg iscjetka nekoliko dana prije nastupanja menstruacije koja onda traje 3-4 dana, oskudno, čak zna i stati skroz na jedan dan pa ponovo krene. Krajem maja sada sam bila kod doktora na kontroli i rekao mi je da je sve ok. Inače, doktor jako malo priča, ali sam ga pitala ima li cita i sl, rekao je nema, dobra si. To je sve. Tada sam uradila i kontrolni PAPA nalaz i isti sam danas dobila. Na njemu stoji opisna dijagnoza: "Upala" i označene su u okviru tog stupca stavke "Promjena na stanicama" i "Reparatorni epitel". Doktor mi kaže da je ok nalaz i ne treba terapija iako je doktorica napisala neku terapiju koju ja ne mogu pročitati na nalazu. Prvo pitanje je možete li mi reći Vaše mišljenje o ovom nalazu? I šta znače ove stavke?
Drugo pitanje se odnosi na posljednju menstruaciju koja i sad traje. Počelo je 06.06.2020. smeđi sluzavi iscjedak, povremeno svijetlo crveni, pa opet sluzavo smeđi i tako sve do otprilike 11.06., kada je krenulo jače krvarenje (kao menstruacija), koje evo i danas traje u istom intenzitetu kao i 11.06., imam osjećaj da neće prestati. Imam i menstrualne grčeve, glavobolju. I nije oskudna kao prethodne dvije. Inače, ovu menstruaciju sam očekivala oko 14.06. tek.
Historija menstruacija zadnja tri mjeseca - prvi dan (uključujući i smeđkasto krvarenje prije pravog krvarenja):
24.04.2020. (trajalo oko 9 dana)
19.05.2020. (trajalo oko 10 dana)
06.06.2020. (traje i danas)
Da li je ovo sada menstruacija? Na šta upućuje ovakav tok menstruacije? Šta bi moglo biti problem? Ja sam sva u strahu iskreno jer problemi sa menstruacijama za mene su bili nepoznanica. Nikako da se sada oslobodim misli, uvrtila sam sebi najgore u glavu.
Ranije (prije svih ovih problema) su moje menstruacije trajale oko 8 dana, bile su obilnije drugi i treći dan, da bi se naredne dane počelo smanjivati; ciklus je bio 25-26 dana i bile su redovite.
Unaprijed hvala na odgovoru.. LP

Ivo Balenović, dr. med.

16.06.2020. 18:25

Poštovana Beogradjanka, na to Vam ne mogu odgovoriti. Simptomi su toliko nespecifični da mogu biti posljedica mnogih stanja. Savjetujem kompletnu hormonsku analizu, EKG i pregled interniste, za početak.

Ivo Balenović, dr. med.

16.06.2020. 18:25

Poštovana Liskić, promjene na stanicama povezane s upalom i reparatorni epitel je uredan nalaz. Rodnica nije sterilna i stanice dolaze u kontakt s mnogim mikroorganizmima, što za posljedicu ostavlja reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom. To je 'normalan' odgovor stanica. Važno je da nema atipičnih stanica. Što se menstruacija tiče, trebalo bi uraditi analizu hormona. Moguće da se radi o anovulatornim ciklusima. Terapija takvih krvarenja je provera/ 10 dana. Ukoliko je krvarenje jako i ne staje na proveru ponekad je potrebna i kiretaža.