Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


POMOZITE


Autor Poruka

Dina

05.02.2002. 11:23

Molim Vas, Prije dva tjedna imala sam spontani pobačaj, razlog tome bila je "Mola hydatidosa". Molim Vas da mi napiąete neąto o tome, a pogotovo kako je doąlo do "Mola hydatidosa" tj. razlog njenog nastanka.Ja imam 24god. Tjedan dana sam bila u bolnici, sada se sve normaliziralo. Ultrazvuk je super i sve je ok, dok ßHCG mi je 1363 jedinica. Kada ponovo moľemo planirati trudnoću, i kakve pretrage treba obaviti da se sve vrati u normalu, te kakvu terapiju, te dali postoji mogućnost ponavljanja "Mola hydatidosa". Molim Vas, pomozite mi jer moja liječnica nema iskustva s ovom problematikom. Unaprijed zahvalna
Molim Vas da mi preporučite literaturu ili web stranicu te dobrog liječnika iz okolice Rijeke mola je bila dobroćudna
HVALA još jednom i Molim pomozite jer ne znam kome da se obratim

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.02.2002. 19:47

Poštovana,
Mola hydatidosa ili grozdasta potajnica je stanje u kojem se korionsko tkivo (posteljica) pretvara u mjehurićaste strukture koje djeluju poput grozda (odakle joj potječe i ime u narodu). U našem se podneblju javlja veoma rijetko (0.2% trudnoća), dok je na Dalekom istoku 2-3 puta češća. U ovakvim se slučajevima usporedno sa poremećajem najčešće dešava i smrt embrija, te se razvija stanje koje se naziva kompletna mola.
Ovaj je poremećaj važno što ranije otkriti, te se na ovakav poremećaj mora posumnjati ukoliko je maternica veća od one za očekivanu gestacijsku dob, ukoliko su vrijednosti hormona trudnoće (beta hCG-a) višestruko veće od očekivanih, ukoliko pacijentica ima izrazite subjektivne smetnje poput povraćanja, ali najkarakterističnija je ultrazvučna slika koja pokazuje promjene slične "snježnoj mećavi". U maternici se naime ne može razaznati gestacijski mjehurić i embrio već samo grozdolike strukture koje daju brojne bjelkaste odjeke u materničnoj šupljini. Terapija se u ovakvim slučajevima sastoji od vakuum aspiracije, a savjetuje se detaljan ultrazvučni pregled nakon prekid krvarenja i otprilike tjedan - dva nakon provedenog zahvata kako bi se procjenila veličina i oblik materničnog kavuma i isključilo postojanje rezidualnog tkiva grozdaste potajnice. U slučaju da nemate subjektivnih tegoba i da je nalaz hormona na trudnoću negativan, te ukoliko imate uredan ultrazvučni nalaz nakon 12 mjeseci možete razmišljati o ponovnoj trudnoći koju morate pažljivo klinički i ultrazvučno kontrolirati. Što se tiče zaštite od trudnoće u narednomperiodu preporučila bih oralne kotnraceptive, te se o načinu njihove primjene morate dogovoriti s nadležnim ginekologom. Također me pitate za savjet za odabir ginekologa u okolici Rijeke; doista postoji pregršt kvalitetnih kolega koji bi bili za svaku preporuku. Najbolje bi bilo potražiti pomoć u Kliničkom centru Rijeka gdje ćete dobiti sve potrebne upute.

Mirabela

06.02.2002. 17:19

Postovana,doktorice

Molim vas, Imam vecu ranicu na grlicu materice. Koji mogu da budu glavni uzroci i kako da je se resim.Koristila sam canesten ali ne pomaze.
Sta vi mislite o laseru i koliko je sigurna metoda.Unapred zahvaljuem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.02.2002. 16:02

Poštovana,
Canesten nipošto nije izbor pri liječenju "ranice" na grliću maternice, već bi svakako trebalo učiniti Papa nalaz i mikrobakteriološku analizu cervikalnog obriska. Tek nakon identificiranja uzročnika ciljanom terapijom može se očekivati uspjeh prilikom provođenja terapije i izlječenje.