Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ponovno uzimanje pilula


Autor Poruka

Arbor

08.03.2020. 12:00

Poštovani,

imam 24 godine i u listopadu prošle godine sam na preporuku ginekologa za regulaciju nepravilnih ciklusa dobila Belara pilule. Iste sam koristila 2 mjeseca i nisam imala pretjeranih nuspojava (osim probojnog krvarenja iza 17-e pilule). Međutim, u tom sam periodu počela osjećati crijevne tegobe, koje je gastroenterolog svrstao u domenu sindroma iritabilnog kolona. U to sam vrijeme vjerovala da bi pilula mogla pogoršati moje probleme s crijevima, te sam odlučila prestati s njihovim korištenjem.
Menstruacija je u mjesecu bez pilule opet došla sa zakašnjenjem i uz grozne pms simptome, sto me nagnalo da ponovno posegnem za Belarom. Naravno, zbog igranja s hormonima, taj sam mjesec probojno krvarenje imala tijekom cijelog ciklusa.
Obratila sam se ginekologu, no zatajila sam mu da sam jedan mjesec pauzirala s korištenjem, stoga mi je odlučio Belaru zamijeniti Yasminom. Popila sam 1.tbl. i osjetila strašnu glavobolju i dezorijentiranost (simptomi su me podsjetili na period od prije par godina kada sam na savjet dermatologinje započela s uzimanjem Diana 35 zbog problema s aknama. Ta mi je popivena pilula Yasmina bila i posljednja.
Danas mi je 31 dc, a menstruacije nema na vidiku. Zao mi je sto sam napravila gresku u koracima s Belara pilulama i htjela bi im se vratiti ovaj put definitivno, no više ni sama ne znam kako bi moje tijelo reagiralo, stoga me zanima Vaše mišljenje.

Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2020. 23:05

Poštovana, ako su Vam Belara tablete odgovarale, nema razloga da ih ponovo ne uzmete. Nema veze što ste uradili pauzu i pokušali s drugim kontraceptivima.

Arbor

09.03.2020. 09:50

Za početak, puno Vam hvala na odgovoru. Htjela sam čuti drugo mišljenje, s obzirom na to da me jedna doktorica jako prekorila kad sam spomenula pauzu u uzimanju pilula. Rekla da je se pilule "ili uzimaju stalno ili ne uzimaju uopće", da se ne igram s hormonima i da riješim sama sa sobom želim li ih uzimati. Ukoliko odlučim da želim, da ih uzimam sve dok ne poželim trudnoću i da o tome nema rasprave i nikakvi prekidi ne dolaze u obzir. Iz tog razloga me bilo jako strah ponovno početi s uzimanjem od idućeg ciklusa. Bojim se da se zbog mjesečne stanke ne pojavi isti problem s probojnim krvarenjima u toku cijelog ciklusa, stoga sam htjela pričekati koji mjesec da se hormoni malo stabiliziraju i potom započeti s korištenjem. Znači, ako sam dobro shvatila, kada dobijem menstruaciju ovaj mjesec mogu ponovno započeti s korištenjem.

Ivo Balenović, dr. med.

09.03.2020. 15:30

Možete početi s tabletama kad dobijete menstruaciju. Terapija se može prekinuti i nastaviti. Ne može se ništa dogoditi.

Arbor

09.03.2020. 15:55

Hvala i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

09.03.2020. 19:05

Nema na čemu.