Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Poremecaj ciklusa


Autor Poruka

Nektar

20.10.2019. 13:55

Pozdrav,

Posljednja menstruacija je bila 24.08 (prvi dan). Trudnocu planiramo, i ja sam nekako osjecala i simptome (vjerovatno umislila) i zakazala kod ginekologa 14. oktobra. Test kod kuce nisam radila (nisam ni u prvoj, bio je negativan vise puta, cak i nakon tri sedmice kasnjenja pa ovaj put nisam htjela nikako). Ginekolog je uradio UZV, sluznica je po njemu bila dobro izgradjena (ne znam prevesti tacno na hrvatski), ali ploda nije bilo. Sve ostalo je bilo uredno i cisto, i cisto radi sigurnosti mi je dao test za trudnocu da uradim (urin), posto po njemu su male sanse svakako za vanmatericnu, ali eto da budemo sigurni. Test je bio negativan. On je rekao da se vjerovatno radi o stresu ili nekom prolaznom hormonalnom poremecaju, da se opustim, nastavim raditi na trudnoci i ne razmisljam o tome previse. Ja sam ipak trazila da uradi i beta hcg iz krvi, da budem sigurna da nije vanmatericna i sl. I taj je bio negativan. Ja obicno imam krvarenje negdje u vrijeme ovulacije, kapljicasto, oduvijek, i imala sam to i u ovom ciklusu (kojem vise ne znam gdje je pocetak, a gdje kraj) i negdje u vrijeme kad sam trebala dobiti menstruaciju imala sam mrljicasto krvarenje, jedan/dva dana, jako jako malo. Ja sam tad bila sigurna da je to implantacija. Ocito nije bila. Ispricala sam to sve ginekologu, on je kao sto sam i rekla uradio ultrazvuk, uradio test na trudnocu, urin i beta hcg iz krvi i rekao mi da dodjem tek ako menstruacija ne dodje u sljedece 3-4 sedmice, i da je ovo sto mi se desava, ne tako rijetka pojava i da je uvjeren da se radi o stresu. Menstruaciju jos nisam dobila, osjecam blage PMS bolove, jednu noc sam imala bas jake bolove u predjelu lijevog jajnika, trajali su pola sata i takve sam znala imati prije u vrijeme ovulacije. Inace sam oduvijek imala redovnu menstruaciju, znalo bi se 1-2 godisnje desiti da kasni. Porod je bio prije dvije godine, i od tada nije bas tako jednostavno sve to ispratiti. Prvu menstruaciju sam dobila nakon 9 mjeseci, sljedeca je kasnila tri mjeseca, a nakon toga su bile poprilicno redovne, osim eto ove zadnje. Dojiti sam prestala prije sedam dana, ali u zadnjih pola godine dojila sam samo jednom dnevno.

Da li bi trebala obratiti paznju na jos neke pretrage ili jednostavno cekati menstruaciju. Znam da je nezahvalno pitanje o mogucim uzrocima, zdravstveni sam radnik pa razumijem da ih ima mnogo, ali da li nam je nesto promaklo? Postoje li beta hcg negativne vanmatericne trudnoce? Ili moze trudnoca recimo biti mala pa da je negativna ili recimo da nije normalna pa da se manifestira tako.

LP,

Ana

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2019. 17:20

Poštovana, u slučaju trudnoće beta hcg je uvijek pozitivan. Bez obzira radi li se o normalnoj ili izvanmaterničnoj trudnoći. Dokle god žena doji menstruacije mogu biti neredovite. Kod žena koje doje nema pravila kada će se ciklus regulirati. Budući da ste prije 7 dana prestali dojiti za očekivati je da će ciklusi postati redoviti.