Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ultrazvuk


Autor Poruka

Ivana

21.01.2002. 13:24

Postovana doktorice,

u 20-om sam tjednu trudnoce i vec sam obavila 4 ultrazvucna pregleda na prijedlog ginekologa.U pocetku prvog tromjesjecja imala sam sukrvicasti iscjedak iz rodnice pa pretpostavljam da je zabrinutost ginekologa uzrokovala odluku o cescim uzv pregledima.Sada je sve u redu,no zanima me koliko takvi ucestali pregledi stete plodu i koliko bi ih jos smjela napraviti,a da plod ne bude ugrozen?

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.01.2002. 21:21

Poštovana,
Ultrazvučni pregledi se tijekom nekomplicirane trudnoće obavljaju svakih 6 do 8 tjedana, no ukoliko se javljaju smetnje u vidu krvarenja, prijetećeg spontanog pobačaja ili prijevremnog poroda preporučaju se i češće kontrole. Za sada, na sreću nema znanstvenog dokaza da opetovana primjena dijagnostičkog ultrazvuka dovodi do opasnosti po fetus, te se zbog toga ne biste trebali zabrinjavati. Ekspozicija fetusa ultrazvučnim valovima tijekom pregleda je kratkotrajna, a frekvencija ultrazvučnih zraka koja se pri tome koristi je strogo kontrolirana od strane proizvođača,a ultrazvučni aparati se u dijagnostičkim centrima redovito kontroliraju i baždare radi sigurnosti za pacijente i osoblje.