Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pre par retard


Autor Poruka

Sretna

24.05.2002. 05:00

Poštovana doktorice,

Trenutno sam u 30tom tjednu prve trudnoce. Na zadnjem gin. pregledu doktor mi je prepisao terapiju Pre par retard kapsulama 3x1 i Ormidol 50 mg 1x1 ? Ne osijecam nikakve kontrakcije, ali beba izgleda lezi jako nisko, a imam i laganu upalu (gljivice i enterokok) koju lijecim Geonistinom i Penbritin kapsulama. Za sada nema znakova prijevremenog otvaranja.

1. Molim Vas za savjet u koje doba dana (na koji nacin) je najbolje uzimati Ormidol , s obzirom da njega trebam piti samo jednu tabletu a Pre par 3 dnevno. Napominjem da jos nisam zapocela s terapijom pa ne znam kako cu reagirati na Pre par.

2. Da li je moguce da ja ne prepoznajem kontrakcije, nego da ih mijesam s pokretima bebe (manifestiraju se na razlicite nacine - od lupkanja na jednom mjestu ili neceg kao mjehurici pa do "setnje" cijelog trbuha).

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

S.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.05.2002. 10:36

Poštovana,
Terapija tokoliticima indicirana je isključivo ako se dokaže povećana aktivnost maternice metodom elektromiografije ili tokografije. Ista terpija može se ordinirati kod otvorenosti materničnog grlića koja se može dokazati ginekološkim pregledom i/ili ultrazvučnim pregledom. Nakon uvida u rezultate pretraga liječnik će uvesti terapiju koju smatra indiciranom te Vam ne mogu odobriti promjenu terapije putem telekonzultacije. Vrlo je važno potrošiti antibiotike i lokalnu terapiju s obzirom na registriranu infekciju koja može također uvjetovati povećanu kontraktibilnost maternice. Na drugo pitanje s teškoćom Vam mogu odgovoriti jer su pokreti djeteta neritmični na različitim mjestima dok su kontrakcije najčešće ritmične i uvjetuju otvrdnuće maternične stijenke i trbuha što se može lako osjetiti opipom trbušne stijenke.