Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


terapija pre parom


Autor Poruka

Marina

23.05.2002. 21:40

Poštovana doktorice,
već sam Vam se ranije obraćala za pomoć("kontrakcije u trudnoći"blunk i zahvaljujući Vašem odgovoru reagirala i obavila pretrage koje ste preporučili, između ostalih i EMG uterusa.To je pokazalo da mi je potrebna terapije Pre par retard kapsulama 3x1 koje i uzimam.Zanima me da li je uz to obavezno uzimati i Ormidol 50 mg?
Jedan mi je doktor rekao da uzimam po potrebi ako bi se jako tresla i slično,a drugi da ga uzimam stalno.
Ja sam poslušala prvog i Ormidol nisam ni uzimala jer se osjećam dosta dobro.Povisio mi se puls na 95-120 otkucaja u minuti,ali uglavnom ga ne osjećam tj.nemam osjećaj da će mi srce iskočit iz grudi.Tlak mi je sa normalnih 120/80 pao na 100/60 do 90/50 i ponekad mi lagano drhte ruke.To sve meni previše ne smeta jer sam na mirovanju pa ne osjećam niti vrtoglavice ili bilo šta drugo.Sve što mi se događa mogu podnjeti.Čak sam bez nekakvih slabina ili slično prošla cjelojutarnji boravak u bolnici kad sam ponavljala EMG.Inače se taj nalaz nakon tjedan dana popravio i rečeno mi je da samo nastavim terapiju i mirovanje.
Da li ispravno postupam što ne uzimam Ormidol?(dodatno me zbunjuje što na Ormidolu piše da se ne daje ako je tlak niži od 100,a meni sada je niži)Da li moj povišeni puls može ugroziti moje dijete?
Molim Vas za savijet i unaprijed puno hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.05.2002. 10:42

Poštovana,
Promjene koje opisujete (tahikardija i promjene tlaka) posljedica su terapije koju koristite. U slučaju sniženog tlaka i dobrog toleriranja tokolitičke terapije nije neophodno koristiti Ormidol, ali se njegova primjena savjetuje zbog preventivnih razloga. Važno je da je nalaz EMG na primjenu tokolitičke terapije u značajnom poboljšanju te da se redovito kontrolirate. U tom slučaju ne morate se brinuti na nepovoljan ishod trudnoće.