Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pregledi prije nove trudnoće


Autor Poruka

Tina

20.09.2004. 23:34

Prije pola godine bila sam trudna po prvi put, ali trudnoća je loše završila. Beba je umrla, što je otkriveno ultrazvukom u 20. tjednu trudnoće. U klinici su mi izazvali pobačaj i porod ( carboprostom ), a otpusna dijagnoza je glasila: Abortus incopletus inductus hbd 20/19. Patohistolološki nalaz ploda i posteljice izgleda ovako:
"Macerirani muški plod čije je lijevo stopalo dugo 2,1 cm,odgovara 17 tjednu trudnoće.Plod je izvana bez nepravilnosti građe, razmještaj unutarnjih organa je uredan, pluća su u pseudoglandularnoj fazi razvoja.
Posteljično tkivo je promjera 6 cm, u decidualnom dijelu plodovih ovoja nalazi se granulocitna infiltracija, korijalne resice su fibrozirane."
1.) Molim vas da mi odgovorite zašto je došlo do smrti bebe? Jeli moguće da je do toga došlo zbog gripe koju sam otprilike u to vrijeme imala?
2.) Sada bih htjela ponovo zatrudnjeti. Obzirom na loš ishod prethodne trudnoće, ovaj put bih htjela biti još opreznija.Zato vas također molim da mi savjetujete koje je preglede dobro učiniti (osim papa testa ), da bih bila sigurna da zdrava započimam sljedeću trudnoću?

prof. dr. Marina Ivanišević

25.09.2004. 09:34

Draga Tina,
Uzrok vašeg pobačaja je najvjerojatnije iz ovog što ste napisali UPALA.
Pretrage se obavljaju temeljem narudžbe u našoj trudničkoj ambulanti u Petrovoj 13 za dnevnu bolnicu i liječnik vam tada odredi sve neophodne pretrage kako bi slijedeća trudnoća bila uspješna.