Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prekasno?


Autor Poruka

nora

29.11.2001. 15:00

postovana doktorice-sto se desava ukoliko se klamidija i njoj slicne infekcije ne lijece duze vremena?sada sam tek shvatila koji su njeni simptomi i da sam ju imala i prosle godine kada se sama izlijecila,a ja nisam nista poduzimala.da li je opasno i prekasno???da li ce to utjecati na moju plodnost?da li je moguce da sam i bez nekog lijecnickog preparata sama se izlijecila?hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

29.11.2001. 21:26

Poštovana,
Spolne infekcije ukoliko se pravovremeno ne liječe mogu izazivati brojne neželjene posljedice na reprodukcijskim organima i štoviše, mogu poticati odložene imunološke odgovore koji dovode do stvaranja priraslica koje potom mogu remetiti anatomske odnose u maloj zdjelici. Kao krajnji učinak ovakvog kroničnog infekta može se javiti bolnost u maloj zdjelici i smetnje zanošenja. Da li je kod Vas prisutna klamidijska ili neka slična infekcija i kakav je ev. opseg oštećenja nemoguće je odgovoriti bez kliničkog, ultrazvučnog, te što je navažnije mikrobiološkog pregleda. Na Vaše pitanje da li je moguće samoizlječenje, mogu odgovoriti da je u nekim stanjima i takav scenario moguć, ali se nažalost s takvim ishodom rijetko susrećemo. Ukoliko se identificira infekt u cervikalnom obrisku nastojimo provesti ciljanu antibiotsku terapiju prema antibiogramu (odabir lijeka koje najbolje odgovara određenom mikroorganizmu). Svakako, poželjno je što prije obratiti se nadležnom liječniku koji će po potrebi preporučiti daljnju obradu i liječenje.