Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prekidi u uzimanju oralnih kontraceptiva


Autor Poruka

Iva

03.02.2002. 23:23

Zanima me moze li se recimo poslije 2 popijene kutije pilula prestati ih piti, na par mjeseci, pa zatim opet početi piti, par mjeseci, zatim prestati.Ili ih je potrebno kontinuirano uzimati ( osim onih mjeseci pauze radi pregleda,itd.) I nakon koliko popijenih kutija počinje njihova djelotvornost, primjerice, jeli dovoljno u potpunosti popiti jednu kutiju pa je onda "sigurno", ili je potrebno vise.I jeli uopce i koliko sigurno počinjati i prestajati piti pilule ili je zdravije ili sigurnije piti ih cijelo vrijeme, iako mozda u kontracepcijskom smislu nema potrebe za kontinuranim uzimanjem, tj. jesu li prekidi stetni, smije li ih se provoditi i kako, itd.

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.02.2002. 22:15

Poštovana,
Zbog veće sigurnosti oralnih kontraceptiva savjetuje se kontinuirano ih rabiti kroz višemjesečno razdoblje. Naime, prvi mjeseci primjene imaju manju apsolutnu sigurnost od narednih mjeseci terapije kontraceptivima. Posebno što se tiče niskodozažnih kontraceptiva (kao npr Yasmin koji još nije registriran na našem tržištu) mislim da nema potrebe da se prave prekidi, jer se kontraceptiv veoma dobro podnosi i zadovoljavajuće je sigurnosti.