Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća i problemi s jetrom


Autor Poruka

Gabs

03.02.2002. 22:40

Poštovani!
Trudna sam 26 tjedana i osjećam pojačani svrbez koze.Dosadasnji tijek trudnoće je bio uredan.Prilikom prve pretrage krvi pokazale su se pojačane jetrene probe.Nalaz je ponovljen nakon dva tjedna i jetrene probe su smanjene.Zanima me da li je moguća veza?Koji je uzrok svrbeza i da li moze uzrokovati probleme?Napominjem da mi je ovo treća trudnoća.Prva trudnoća je bila blizanačka i završila spontanim pobačajem u 22.tjednu.Druga je završila spontanim pobačajem u 10.tjednu.Napravila sam nebrojeno mnogo pretraga krvi i nikada do sada se nisu pokazale neuredne jetrene probe.Ova sadašnja trudnoća je posve neplanirana i za sada u redu.Mozda pretjerujem s brigom,no ipak sloziti ćete se sa mnom,u mojoj situaciji nijedna briga nije suvišna.Što mi je činiti?Unaprijed zahvaljujem!Gabs

Doc dr. sc. S. Kupešić

04.02.2002. 22:19

Poštovana,
U Vašem slučaju svakako treba isključiti postojanje kolestaze, koja podrazumijeva prestanak tijeka žuči i nagomilavanje tvari koje se normalno luči putem žuči. Logično, nagomilavanje takvih tvari može uzrokovati svrbež koji upravo opisujete. Laboratorijski nalazi pokazati će povećanu razinu konjugiranjog bilirubina, povećanu razinu žučnih kiselina, povećanje alkalne fosfataze, gama GT i kolesterola i pojavu lipoproteinaze X u krvi. Svakako, opisana promjena iziskuje hospitalizaciju i dodatnu obradu.